Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
11

Extra subsidiebudget voor zij-instroom en regionale aanpak lerarentekort

Er komt extra subsidiebudget beschikbaar voor de Regeling subsidie zij-instroom (ZIJ-INSTROOM) en de Subsidieregeling regionale aanpak lerarentekort (RALT).

Dat heeft minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media laten weten in een brief aan de Tweede Kamer over de aanpak van de tekorten in het onderwijs. Behalve het extra subsidiebudget voor bovenstaande regelingen komt er ook nog eens € 285 miljoen beschikbaar om opnieuw een salarisverhoging door te voeren in het primair onderwijs (po).

Meer geld voor zij-instromers voor de klas
Het aantal aanvragen voor de Regeling subsidie zij-instroom stijgt snel, zeker in het po. Het aantal toegekende subsidies is gestegen van 10 in 2016, 60 in 2017, tot 355 in 2018. Voor dit jaar staat de teller al bijna op 450 aanvragen. Tot en met 15 oktober kunnen nog aanvragen worden ingediend. Ook in het mbo blijft het aantal aanvragen groeien. Daarom is eerder dit jaar structureel € 4 miljoen extra toegevoegd voor zij-instromers in de bèta- en techniek in het mbo.

Om aan alle aanvragen te kunnen voldoen, wordt op korte termijn het subsidieplafond verhoogd met € 4,25 miljoen en wordt binnen de regeling € 1 miljoen beschikbare ruimte verschoven van het vo naar het mbo. Hiermee kunnen alle aanvragen in het po en vo worden gedekt. Ook voor het mbo kunnen uit dit budget veel extra aanvragen worden toegekend. Dat is nodig omdat er nu meer aanvragen liggen dan er budget is, zo meldt Slob.

Na 15 oktober zal eventueel de resterende ruimte in het subsidiebudget worden herverdeeld tussen sectoren, zodat nog meer aanvragen po en mbo kunnen worden toegekend. Mochten er toch nog meer aanvragen voor de subsidie zij-instroom binnenkomen dan dat daar nu budget voor is, dan gaat de minister zich inzetten om daar bij najaarsnota dekking voor te vinden binnen de middelen voor het lerarenbeleid.

Meer geld voor regionale aanpak tekorten
Ook het aantal aanvragen voor de Subsidieregeling regionale aanpak lerarentekort is verder gestegen. In juli liet Slob al weten dat in 45 regio's besturen en opleidingen samenwerken in de aanpak van het lerarentekort?. Inmiddels is het aantal subsidieaanvragen verder opgelopen tot 57 op 31 augustus (de sluitingsdatum van de subsidieregeling).

Om ervoor te zorgen dat alle regio’s direct aan de slag kunnen, wordt het subsidieplafond nogmaals met € 1,2 miljoen verhoogd. Hiermee komt de totale investering uit op € 18,7 miljoen, waarvan € 4 miljoen voor de G4. Met de G4 is ook afgesproken dat zij ook de komende twee jaar weer alle vier € 1 miljoen per jaar ontvangen voor de aanpak van de tekorten.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/09/11/kamerbrief-over-aanpak-van-de-tekorten-in-onderwijs en https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/09/11/ruimte-voor-hoger-salaris-in-primair-onderwijs

Terug naar overzicht