Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
11

Voortgangsrapportage van het MKB-actieplan gepubliceerd

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de eerste voortgangsrapportage van het MKB-actieplan gepubliceerd.

Met dit medio 2018 vastgestelde plan wil het kabinet ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) helpen bij hun uitdagingen op het vlak van personeel, digitalisering en financiering. Het kabinet heeft tot en met 2021 € 200 miljoen beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het plan. Uit de nu bekendgemaakte voortgangsrapportage blijkt hoe hier invulling aan wordt gegeven. Hieronder een kort overzicht van enkele door EZK uitgelichte punten uit de voortgangsrapportage.

Financiering en coaching voor kleine en startende ondernemers
EZK is voor veel bedrijven in allerlei soorten en maten van groei belangrijk met (mede)financiering en garantstellingen. In 2018 verstrekte EZK via de regeling Borgstelling mkb-kredieten (BMKB) 3029 borgstellingen, voor een totaalbedrag van € 585 miljoen.

In 2019 heeft EZK de lening aan microkredietenverstrekker Qredits (QREDITS) verlengd tot 2045. Daarmee is de financiering en coaching gegarandeerd van een grote groep kleine en startende ondernemers, die via de bank vaak moeilijk aan financiering komen. Qredits verleent op dit moment zo'n 300 kredieten per maand, en er zijn inmiddels 600 coaches voor Qredits actief. EZK maakt het ook mogelijk dat een nieuwe financier als de Bank voor Nederlandse Gemeenten in Qredits gaat participeren voor € 50 miljoen.

Innovatie in het mkb
Voor het mkb zijn vanaf 2018 extra innovatiegelden beschikbaar gesteld via de regeling MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT), de regeling Small Business Innovation Research (SBIR) en het Innovatiekrediet (INNOKREDIET). Er is volgens Keijzer goed gebruik gemaakt van deze regelingen: zo zijn in 2018 1400 projecten toegekend vanuit de MIT. Voor startups en scale-ups heeft de staatssecretaris tot 2023 € 65 miljoen extra beschikbaar gesteld.

De digitaliseringsambitie van het kabinet is ook groot. Voor het industrieel mkb (Smart Industry) zijn in het afgelopen jaar vier van de vijf regionale Smart Industry Hubs van start gegaan. Daarnaast is er een Data Value Center gestart.

Betaaltermijn op 30 dagen
EZK maakt zich sterk voor de verdere verbetering van het betaalgedrag van overheden aan leveranciers en van bedrijven onderling. Dat is bevorderlijk voor de kaspositie van mkb'ers. Overheden zijn wettelijk verplicht binnen 30 dagen te betalen. Keijzer overweegt nu om ook voor grote bedrijven jegens hun mkb-leveranciers een wettelijk verplichte betaaltermijn van 30 dagen in te voeren.

Loondoorbetaling bij ziekte
Belangrijk voor veel ondernemers, zeker kleinere ondernemers, zijn ook de afspraken die door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zijn gemaakt met verzekeraars en werkgevers over loondoorbetaling bij ziekte. Dat wordt gemakkelijker en goedkoper. Vanaf 1 januari 2020 treedt een pakket maatregelen in werking, waarmee in totaal € 450 miljoen is gemoeid.

Onderwijs en het mkb
EZK gaat de komende jaren door met het Techniekpact, omdat er veel technisch personeel nodig is. De Subsidieregeling praktijkleren (PRAKTIJKLEREN) van het ministerie van OCW is hiervoor ook verlengd tot 2023. Afgelopen jaar hebben 120.000 ondernemers en leerlingen met een leerwerkplek hiervan gebruikt gemaakt. Per leerbaan kan een ondernemer een tegemoetkoming krijgen tot € 2465.

Voor de samenwerking tussen onderwijs en het mkb is ook het Regionaal investeringsfonds mbo (RIF/RIF19) belangrijk gebleken. Het kabinet heeft dat fonds verlengd tot 2022, met € 100 miljoen. Daarvan profiteren veel ondernemers die samenwerken met het onderwijs.

€ 4,5 miljoen extra voor MKB!dee
Om mkb-ondernemers te stimuleren meer te investeren in de scholing en ontwikkeling van werkenden is EZK gestart met de regeling Beleidsexperiment menselijk kapitaal (BMK), die ook bekendstaat als de regeling MKB!dee. Dit past in de uitvoering van de kabinetsplannen voor Leven Lang Ontwikkelen. Veertien deelnemers werken aan ideeën en oplossingen, met een budget van ruim € 2 miljoen.

De tweede groep deelnemers wordt nu geworven, voor deze groep is in 2019 € 7,8 miljoen beschikbaar. Vanaf 2019 wordt vanuit het actieprogramma Leven Lang Ontwikkelen in totaal € 4,5 miljoen toegevoegd aan MKB!dee.

€ 20 miljoen voor klimaat- en energie-startups
De overheid daagt mkb en startups uit om mee te doen met de grote klimaat- en energieopgave waar Nederland voor staat. € 20 miljoen van het budget van de regeling Seed capital technostarters (SCT) wordt daarom eenmalig ingezet voor een tender voor klimaat- en energiestartups. Deze tender wordt in oktober 2019 opengesteld.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de voortgangsrapportage 2019 van het MKB-actieplan op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/07/11/mkb-actieplan-geeft-meer-ruimte-aan-ondernemers

Terug naar overzicht