Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
11

Vattenfall mag tweede windpark op zee zonder subsidie bouwen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft bekendgemaakt dat Vattenfall het tweede subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee mag gaan bouwen en exploiteren, op de kavels III en IV van windenergiegebied Hollandse Kust (zuid).

Het windpark zal in 2023 gereed zijn en 760 MW aan vermogen leveren. Dat is zoveel stroom als 1 miljoen huishoudens gebruiken. Het park zal voorzien in ruim 2,5% van de Nederlandse elektriciteitsvraag. Vattenfall kreeg in 2018 via dochterbedrijf Chinook overigens ook al de vergunning om de andere kavels (I en II) van Hollandse Kust (zuid) te exploiteren.

Van subsidie ontvangen naar huur betalen
De windenergiesector groeit en windparken aanleggen wordt steeds goedkoper, zo meldt EZK. In 2016 kreeg de ontwikkelaar van windenergiegebied Borssele nog subsidie voor de geproduceerde elektriciteit. In 2018 won Chinook/Vattenfall de eerste subsidieloze tender.

Bij windpark Hollandse Kust (zuid) III en IV moet Vattenfall een vorm van huur (erfpacht) betalen voor de plaats waar het in de zee staat. Het gaat om zo'n € 2 miljoen per jaar. De elektriciteitskabel naar land wordt door netbeheerder TenneT aangelegd.

De komende jaren zal de hoeveelheid stroom die windparken op zee leveren sterk toenemen. Momenteel staan er windparken in zee met een totaalvermogen van ongeveer 1 gigawatt (GW). In 2023 staat er voor minimaal 4,5 GW vermogen. Dat is 16% van de elektriciteitsproductie. In 2030 zal er voor circa 11 GW aan windparken op zee staan. Deze leveren dan 40% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/07/10/vattenfall-bouwt-tweede-windpark-op-zee-zonder-subsidie

Terug naar overzicht