Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
11

Extra tender Seed capital-regeling, specifiek voor klimaat en energie

Het kabinet wil startups in het midden- en kleinbedrijf (mkb) prikkelen om mee te doen met de klimaat- en energietransitie door middel van een speciale tender van de regeling Seed capital technostarters (SCT).

De SCT-regeling maakt het mogelijk om leningen te verstrekken voor de financiering van beginnende ondernemingen die technisch innovatief zijn (oftewel technostarters). De leningen worden niet rechtstreeks aan ondernemingen verstrekt, maar aan investeringsfondsen die participaties nemen in ondernemingen van technostarters.

De nu bekendgemaakte extra SCT-tender – die open staat van 1 oktober 2019 tot en met 31 oktober 2019 – is specifiek ten behoeve van klimaat- en energietechnostarters. Hieronder worden technostarters verstaan die producten, processen of diensten verkopen en leveren die zijn gebaseerd op een nieuwe technische vinding of een nieuwe toepassing van bestaande technologie op het gebied van klimaat of energie.

In afwijking van de reguliere SCT-tenders is de maximale lening voor deze tender verhoogd tot € 10 miljoen per fonds (in plaats van normaliter € 6 miljoen). Klimaat- en energiegerelateerde initiatieven zijn immers relatief kapitaalintensief. Door een groter bedrag beschikbaar te stellen is de verwachting dat het startersfonds gedurende de looptijd van het fonds gemiddeld grotere bedragen kan investeren in de technostarters.

Het subsidieplafond voor de extra tender bedraagt € 20 miljoen. Hiermee kunnen in principe dus twee fondsen gehonoreerd worden.

Terug naar overzicht