Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
11

Bedrijven haalden in 2018 € 1,1 miljard voordeel uit de WBSO

Ruim 20.000 Nederlandse bedrijven – waarvan 97% uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) – haalden afgelopen jaar een voordeel van € 1,1 miljard uit de innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO).

Dat blijkt uit de WBSO-jaarrapportage 2018 die staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft gepubliceerd.

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen. In 2018 kende de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de WBSO namens EZK uitvoert, ruim 130.000 R&D-projecten toe. De regeling ondersteunde daarmee zo'n 83.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen. Het overgrote deel (96%) van de projecten bestaat uit ontwikkelingstrajecten voor een nieuw product, productieproces of software. De overige projecten betreffen technisch-wetenschappelijk onderzoek.

De WBSO stimuleert aantoonbaar het aantal innovatieactiviteiten en versterkt het Nederlandse vestigingsklimaat. Dit bleek eerder dit jaar uit onderzoek van Dialogic in samenwerking met APE en UNU-Merit. Het adviesbureau concludeerde daarnaast dat de WBSO een kostenefficiënte regeling is die door het merendeel van de gebruikers wordt gewaardeerd. Het kabinet stelt voor dit jaar € 1,2 miljard beschikbaar voor de regeling, aldus EZK.

Kijk voor meer informatie en de WBSO-jaarrapportage 2018 op: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/07/11/mkb-haalt-meer-dan-een-miljard-euro-voordeel-uit-innovatieregeling-wbso en https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/ruim-1-miljard-voor-lef-en-goede-ideeën-van-mkb-de-wbso-2018

Terug naar overzicht