Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
11

'Zwarte zon' wint KNAW Akademieprijs Astronomie en Kunst

Roland Schimmel is met zijn werk 'Zwarte Zon' uit 2010 de eerste winnaar van de Akademieprijs voor Astronomie en Kunst. Samen met de Akademie van Kunsten, kent de KNAW deze prijs toe aan een kunstwerk waarvan de maker zich duidelijk heeft laten inspireren door de astronomie. Schimmel wint met de prijs een bedrag van € 5.000.

Kandidaten konden tot en met 2 maart 2015 genomineerd worden voor de prijs. Voor meer informatie over de kunstenaar en het winnende werk klik hier.

Bij de aanvaarding van de Prijs Akademiehoogleraar 2012 heeft KNAW-lid Ewine van Dishoeck, hoogleraar Moleculaire Astrofysica aan de Universiteit Leiden, beloofd om een deel van het prijzengeld in te zetten voor een prijs op het gebied van astronomie en kunst. Zij verwoordt haar motivatie met een citaat van Albert Einstein: ‘The most beautiful experience we can have is the mysterious - the fundamental emotion which stands at the cradle of true art and true science’. Voorbeelden uit het verleden van kunstwerken geïnspireerd door de astronomie zijn: De Sterrennacht van Vincent van Gogh, Sterren van Wassily Kandinsky, kometen op kunstwerken variërend van Het Tapijt van Bayeux tot schilderijen van Juan Miró, en de Milky Way Dreamings van de Australische Aboriginals.

Terug naar overzicht