Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
11

Minister Kamp beantwoordt vragen over overtekening van onderdeel advies- en haalbaarheidsprojecten van MKB Innovatiestimulering Topsectoren

In 2015 stellen het ministerie van Economische Zaken en de regio's voor het eerst gezamenlijk het budget beschikbaar voor de MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Op 19 mei is de regeling geopend voor aanvragen. De regeling biedt subsidie voor verschillende instrumenten. Naar aanleiding van de overschrijding van het landelijk budget voor het instrument advies- en haalbaarheidsprojecten, dat binnen twee dagen werd overtekend, heeft de Tweede Kamer om toelichting gevraagd.

Minister Kamp laat weten, dat onderdeel van de harmonisering en verbinding van de innovatiesubsidies voor het MKB een
gelijktijdige openstelling van de instrumenten is.
Ook heeft de MIT dit jaar veel publiciteit gegenereerd. Via de netwerken van de topsectoren, maar ook door de voorlichtingsbijeenkomsten door
de regio’s. Zijn's inziens verklaard dit de grote belangstelling.

Het landelijk budget voor de MIT-kennisvouchers is op dit moment licht overschreven, met 406 aanvragen waar er ruimte is voor 400. Het landelijk budget voor de MIT-innovatieadvies- en de MIT-haalbaarheidsprojecten is tweemaal overschreven met een aangevraagd budget van ruim € 8 mln. bij een beschikbaar budget van bijna € 4 mln. Ook is er een overschrijving op de budgetten van deze instrumenten van de regio’s Zuid (Zuid-Limburg, Noord-Brabant en Zeeland), Zuidvleugel (Zuid-Holland) en de Noordvleugel (provincie Utrecht), peildatum 28 mei 2015.

Er vindt nog een inhoudelijke toets op de projecten plaats. Op grond daarvan zullen naar verwachting nog aanvragen afvallen omdat de projecten niet binnen de agenda’s van de topsectoren passen of omdat ze van onvoldoende kwaliteit zijn. Vorig jaar viel 40% van de aanvragen voor haalbaarheidsprojecten om deze redenen af.

De budgetten voor de verschillende subsidieonderdelen uit MIT 2015 zijn mede gebaseerd op ervaringen in 2013 en 2014. Het ministerie van Economische Zaken volgt samen met de provincies het verloop van de indiening van aanvragen nauwgezet. Dit najaar zullen EZ, provincies en het MKB bespreken wat de gewenste aanpassingen zijn voor het MIT in 2016. Klik hier voor inzage in de kamerbrief.

Terug naar overzicht