Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
11

Evaluatie FOM Industrial Partnership Programme: uniek en succesvol

Het Industrial Partnership Programme (IPP) van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), waarin FOM-onderzoekers samenwerken met bedrijven, is geëvalueerd door een onafhankelijke externe evaluatiecommissie. De commissie ziet het IPP als een uniek en succesvol instrument voor publiek-private samenwerking en van groot strategisch belang voor de fundamentele natuurkunde en de toepassing hiervan. FOM heeft topkwaliteit met succes weten te koppelen aan innovatie.

De evaluatiecommissie pleit voor een uitbreiding van het financieringsinstrument, dat gericht is op precompetitief, fundamenteel onderzoek met een bijdrage van 50% door ondernemingen. FOM startte in 2004 met het IPP om de band met de industrie te versterken en op die manier meer bij te dragen aan de Nederlandse kenniseconomie, FOM heeft zo als één van de eerste bijgedragen aan het topsectorenbeleid van de regering.

De belangstelling in het IPP is de laatste jaren sterk toegenomen en dit heeft het beschikbare budget onder druk gezet. De Raad van Bestuur heeft daarom oktober vorig jaar opdracht gegeven om het IPP te evalueren. Een speciaal ingestelde onafhankelijke evaluatiecommissie heeft de bijdrage bekeken van het instrument aan de wetenschap, aan innovatieve effecten bij de deelnemende bedrijven en aan de Nederlandse kenniseconomie in algemene zin. Klik hier voor inzage in de evaluatie.

Het IPP richt zich op vraaggestuurd (use-inspired), exploratief, precompetitief onderzoek. Het onderzoek binnen IPP's moet primair gericht zijn op fundamenteel begrip, maar daarnaast ook op toekomstige toepassingen. Een IPP is daarin uniek: andere subsidie-instrumenten richten zich ofwel primair op de wetenschap, ofwel op de toepassingen. Een ander belangrijk kenmerk van het IPP is dat de academische onderzoekers en de bedrijven op gelijke voet samenwerken. De gelijke voet geldt ook voor de financiering: de bedrijven dragen minimaal vijftig procent in cash bij aan het onderzoek (daarbovenop leveren de partners vaak ook aanzienlijke in-kind bijdragen).

Terug naar overzicht