Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
11

Subsidie voor ondernemers die worden getroffen door vuurwerkverbod

Er komt op korte termijn een subsidieregeling voor met name kleine ondernemers die worden getroffen door het aanstaande verbod op knalvuurwerk, vuurpijlen, single shots en F3 vuurwerk als consumentenvuurwerk.

Dat hebben minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Kleine vuurwerkondernemers worden het meest getroffen door het hierboven genoemde verbod (dat per 1 december 2020 in moet gaan). Zij hebben – in tegenstelling tot importeurs – namelijk geen ervaring noch (buitenlands) netwerk om vuurwerk aan anderen dan particulieren te verkopen en blijven zitten met restvoorraden.

Kleine ondernemers krijgen de inkoopwaarde van het vuurwerk dat straks wordt verboden, dan ook vergoed door de overheid. Daarvoor wordt nu een subsidieregeling opgesteld. Het gaat daarbij om de inkoopwaarde, in ieder geval voor de eerste € 1500 per ondernemer. Binnen die € 1500 kan naast de inkoopwaarde van de eigen voorraad vuurwerk ook een forfaitair bedrag worden aangevraagd voor restvoorraden van lanceerstandaarden.

Voor zover het beschikbare budget van € 3 miljoen dat toelaat, wordt ook van grotere restvoorraden (een deel van) de inkoopwaarde vergoed. Op deze wijze wordt voorrang gegeven aan een subsidie voor kleine ondernemers en aanvullend ruimte gelaten voor een subsidie voor ondernemers met grotere restvoorraden.

De nieuwe subsidieregeling moet dit najaar inwerking treden en gelijktijdig of snel daarna openen voor aanvragen. Doel is dat het aanvraagloket sluit voor 1 december 2020, voordat het verbod op bepaalde soorten consumentenvuurwerk is ingevoerd. De uitwerking van de regeling gebeurt door een onafhankelijke partij als RVO, ook met het oog op regels voor aanbesteding en staatssteun, zo melden Grapperhaus en Van Veldhoven.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/05/08/vooruitblik-op-de-jaarwisseling

Terug naar overzicht