Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
11

Bedrijven die NOW-steun krijgen, mogen vanaf juni werknemers ontslaan

Bedrijven die via de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) loonsubsidie hebben aangevraagd om werknemers te kunnen blijven doorbetalen, mogen vanaf juni werknemers ontslaan zonder hiervoor een boete te krijgen.

Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) afgelopen vrijdagavond bevestigd in de uitzending van het televisieprogramma Op1, zo meldt NU.nl.

Vanaf juni komt het kabinet met een tweede steunpakket voor noodlijdende bedrijven. In de uitzending van Op1 vertelde Koolmees dat het kabinet nog vergadert over de regels die bij dit tweede pakket komen kijken. Wel maakte de minister dus al bekend dat werkgevers die NOW-steun ontvangen mensen mogen gaan ontslaan zonder consequenties. Op dit moment krijgen bedrijven die de NOW-regeling gebruiken nog een boete betalen als ze dat doen en tegelijkertijd gebruikmaken van de regeling. Het mogelijk maken van ontslag zonder boete zou er volgens de minister aan bijdragen dat andere banen behouden blijven.

Het kabinet heeft overigens ook al een aantal andere voorwaarden naar buiten gebracht waar bedrijven zich aan moeten houden als zij gebruik willen gaan maken van het tweede steunpakket. Zo mogen ondernemingen geen winstuitkering aan werknemers uitdelen en mag er geen dividend worden uitgekeerd. Ook bonussen worden in de ban gedaan.

Zie ook: https://www.nu.nl/coronavirus/6050163/tweede-steunpakket-bedrijven-mogen-vanaf-juni-werknemers-ontslaan.html

Over de regeling
Het doel van de NOW-regeling is om het werkgevers mogelijk te maken om, in tijden van acute en zware terugval in de omzet van minimaal 20%, hun werknemers zoveel mogelijk in dienst te houden voor de uren die zij werkten voordat sprake was van die zware terugval.

Terug naar overzicht