Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
11

Regeling specifieke uitkering versterking GGD’en uitgebreid

Met de wijziging is een zesde pijler aan de regeling toegevoegd. Deze pijler heeft als achtergrond dat bij een uitbraak met landelijke impact van een infectieziekte behorende tot groep A1 of A2 (A-infectieziekte), een efficiënte en slagvaardige opschaling van de medisch-operationele processen noodzakelijk is. Voorwaarde voor genoemde efficiency en slagvaardigheid is dat de voorbereiding door GGD'en uniform wordt uitgevoerd en dat de infectieziektebestrijding bij GGD’en aan minimale kwaliteitseisen voldoet.

Er is daarom een aanpassing van het Besluit publieke gezondheid in voorbereiding, waarin eisen worden gesteld aan opschaalbaarheid, wendbaarheid en stuurbaarheid van de GGD’en en hun werkprocessen, zoals:

  • eisen aan de voorbereidingen op het gebied van systemen, werkprocessen en medewerkers,
  • eisen aan de kwaliteit van de medewerkers, en
  • eisen aan de onderlinge samenwerking en afstemming tussen de regionale GGD’en en op landelijk niveau het RIVM/CIb.

Deze eisen vormen samen de kaders voor pandemische paraatheid; kaders die de GGD’en in acht moeten nemen bij de uitvoering van hun taken in het kader van de algemene infectieziektebestrijding uitvoering wanneer er geen sprake is van een uitbraak van een infectieziekte die om landelijke bestrijding vraagt, de zogenaamde koude fase. De wijziging van het Besluit publieke gezondheid met uitwerking van de kaders vloeit voort uit het nog in behandeling zijnde wetsvoorstel Tweede tranche wijziging Wet publieke gezondheid (Wpg). Met de Tweede tranche krijgt de minister van VWS de bevoegdheid om tijdens een epidemie van een A-infectieziekte met landelijke impact, de zogenaamde warme fase, rechtstreeks te sturen op de directeuren Publieke Gezondheid (dPG’en) van de GGD’en met betrekking tot medisch-operationele voorzieningen.

De feitelijke regie zal worden belegd bij de Landelijke Functie opschaling Infectieziektebestrijding (LFI). De LFI is een nieuwe crisisorganisatie, ondergebracht bij het RIVM. De LFI is belast met de operationele bestrijding van uitbraken van A-infectieziekten met landelijke impact. Gelet op de taken van de LFI is het van groot belang dat de organisatie, bedrijfsvoering en primaire werkprocessen van de GGD'en uniform aansluiten op de LFI. In de Kamerbrief van 29 juni 20233 is aangekondigd dat incidenteel middelen beschikbaar worden gesteld aan de GGD’en voor ‘transitiecapaciteit’. Dit betreft extra capaciteit, om genoemde uniforme aansluiting op de LFI te bewerkstelligen. Voor de jaren 2024, 2025 en 2026 is per jaar in totaal respectievelijk € 8.321.000, € 8.360.000 en € 9.140.000 beschikbaar gesteld.

De middelen onder de noemer 'transitiecapaciteit' komen ten goede aan de uniforme aansluiting van alle GGD'en op de LFI. Het door de GGD'en inzetten van deze transitiecapaciteit is met de nu bekendgemaakte wijziging als pijler 6 aan de regeling toegevoegd.

Over de regeling
Op grond van de regeling kan een specifieke uitkering worden verstrekt aan gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD’en) voor de versterking van GGD’en in verband met infectieziektebestrijding.

Terug naar overzicht