Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
11

Nieuwe oproep voor 'JPI More Years, Better Lives'

De nu gepubliceerde oproep, de 'Joint Call 2024 - Labour force shortages within the long-term care sector', heeft tot doel te onderzoeken hoe nieuwe vormen van technologische ontwikkeling en digitalisering het potentieel hebben om transformatief te zijn en tekorten aan arbeidskrachten kunnen verminderen, waarbij ook rekening wordt gehouden met het feit dat oplossingen vaak focussen op het technologieperspectief in plaats van de gebruiker. JPI MYBL is vooral geïnteresseerd in vergelijkingen tussen landen en in het leren van verschillende innovatieve strategieën en oplossingen om personeel aan te trekken en te behouden.

Om deze kwesties aan te pakken wil JPI MYBL onderzoek financieren naar drie onderling samenhangende aspecten van het tekort aan arbeidskrachten in de zorgsector in het kader van demografische veranderingen, vergrijzing en ouderenzorg. Dit zijn: ‘werksituatie’, ‘de rol van AI’ en ‘verschillen en overeenkomsten tussen verschillende welzijnssystemen’. Voorstellen moeten betrekking hebben op alle drie de onderzoeksthema's, waarbij bijzondere aandacht moet worden besteed aan kwesties als geslacht, etniciteit en sociale inclusie.

Voorstellen moeten het perspectief omvatten van zowel zorgverleners als degenen die zorg ontvangen. Over het geheel genomen is JPI MYBL geïnteresseerd in onderzoek dat verder gaat dan alleen het in kaart brengen van de beschreven problemen en in plaats daarvan praktische oplossingen voorstelt. De landen die deelnemen aan deze oproep zijn Oostenrijk, België, Duitsland, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Voorstellen kunnen worden ingediend door aanvragers die tot één van de volgende categorieën behoren: publieke en private instellingen voor wetenschappelijk onderzoek, technologische en innovatie-instellingen, universiteiten en andere instellingen voor hoger onderwijs. Alleen transnationale projecten komen in aanmerking. Bij elk voorstel moeten minimaal drie in aanmerking komende aanvragers uit minimaal drie verschillende deelnemende landen betrokken zijn. Deelnemers die niet voor financiering in aanmerking komen, kunnen aan een projectvoorstel deelnemen als zij in staat zijn hun eigen financiering veilig te stellen.

Elke subsidiabele aanvrager kan slechts bij maximaal twee aanvragen betrokken zijn en kan slechts bij één aanvraag als coördinator optreden. De financieringsniveaus variëren per deelnemend land. Er kunnen ook landspecifieke vereisten van toepassing zijn. De looptijd van de projecten kan oplopen tot drie jaar. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 14 mei 2024.

Terug naar overzicht