Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
11

Zuid-Holland steekt ruim € 21 miljoen in subsidieregelingen innovatie en duurzame energie

Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben € 21,85 miljoen vrijgemaakt voor projecten gericht op innovatie en duurzame energie. Zuid-Holland ziet dit als sleutel voor het duurzaam versterken van de regionale economie. Het budget komt beschikbaar via vier subsidieregelingen. Deze zijn vooral bedoeld voor het Midden- en Kleinbedrijf (MBK) en om de samenwerkingen tussen overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen te bevorderen.

De provincie wil de regionale economie stimuleren via de versterking van economische belangrijke clusters: havenindustrieel complex, greenports en de Kennisas. Vooral de combinatie van kennis uit de verschillende sectoren moet leiden tot vernieuwing en groei van de Zuid-Hollandse economie.

Concreet gaat het om de volgende subsidieregelingen:

• Subsidieregeling MKB innovatie stimulering topsectoren Zuid-Holland: budget € 3,5 miljoen. In 2014 maakten de provincies en het Rijk afspraken om gezamenlijk het innovatief MKB beter te ondersteunen. Dit door het landelijke en provinciale innovatiebeleid beter op elkaar af te stemmen en gezamenlijk geld te investeren in meer uniforme instrumenten ter stimulering van innovatie in het MKB. De provincie heeft het maximumbedrag voor de regeling in 2015 vastgesteld op in totaal € 7 miljoen. De provincie steekt hier zelf € 3,5 miljoen in onder voorbehoud van een gelijke bijdrage van het ministerie van Economische Zaken. In Zuid-Holland gaat het om subsidie voor innovatie-adviesprojecten, haalbaarheidsprojecten en R&D-samenwerkingsprojecten voor het MKB uit de topsectoren van Zuid-Holland. In april 2015 wordt naar verwachting de subsidieregeling vastgesteld en de periode bekendgemaakt waarin subsidie kan worden aangevraagd.

• Subsidieregeling regionale netwerken topsectoren Zuid-Holland: budget € 2,5 miljoen. De subsidieregeling is gericht op het faciliteren van innovatieve netwerken die bestaan uit Triple Helix-partijen (ondernemers, kennisinstellingen/onderwijs en overheden). Die netwerken moeten zich gezamenlijk richten op opgaven voor versterking en transitie van de regionaal-economische structuur binnen de topsectoren en hun cross-overs. Voor het organiserend vermogen van deze (opkomende) publiek-private netwerken is € 2,5 miljoen beschikbaar.

• EFRO – Kansen voor West II en Interreg: budget € 12,85 miljoen + € 3 miljoen. Vanuit Europa (via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) heeft de provincie € 26,8 miljoen voor innovatie en € 7 miljoen voor duurzame energie beschikbaar binnen het regionale programma Kansen voor West II. Aanvullend op het Europese geld stelt de provincie € 12,85 miljoen aan eigen middelen beschikbaar. Ook het bedrijfsleven, kennisinstellingen en gemeenten wordt gevraagd om te investeren in projecten die de regionale economie versterken. Omdat de inzet van warmte als energiebron kansrijk is voor verduurzaming van Zuid-Holland wil de provincie samen met Den Haag en Rotterdam een deel van de EFRO-middelen storten in een warmtefonds. Op het gebied van duurzame energie zet de provincie tevens middelen in op bio-energie. Innovatie wil de provincie stimuleren via revolverende fondsen en via het mede financieren van proeftuinen waarbij oplossingen met economische potentie worden bedacht voor maatschappelijke opgaven als klimaatadaptatie, (voedsel)veiligheid en mobiliteit.

Voor grensoverschrijdende Interreg-A projecten met onder meer Zeeland, Noord-Brabant en Vlaanderen is tot en met 2020 maximaal € 3 miljoen beschikbaar aan provinciale cofinanciering.

Terug naar overzicht