Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
11

EU-landen akkoord met Europees Fonds voor Strategische Investeringen

De EU-lidstaten zijn 10 maart akkoord gegaan met een omvangrijk investeringsplan, dat de Europese economie moet aanzwengelen. Het is de bedoeling dat met steun van het nieuwe investeringsfonds EFSI investeerders worden overgehaald hun geld in projecten te steken. Het fonds krijgt de beschikking over een budget van € 21 miljard. De Europese Commissie hoopt dat het EFSI als hefboom werkt en tot investeringen leidt in de hoogte van € 315 miljard.
Het gebrek aan investeringen is een van de grootste zwaktes van de Europese economie, benadrukte Europees Commissaris Pierre Moscovici in Brussel. Nog steeds liggen de investeringen door de crisis zeker 15% onder het niveau van het piekjaar 2007.

Het voorstel voor het fonds komt uit de koker van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en moet vooral particuliere investeerders prikkelen. Het investeringsplan geldt als een van de speerpunten en prestigeprojecten van de commissie-Juncker, die zich wil concentreren op economische groei en het scheppen van banen. Het Europees Parlement moet zich nog uitspreken over de plannen. Bij een groen licht zouden na de zomer de eerste bijdragen kunnen worden verstrekt voor projecten op terreinen als energie, transport en gezondheid. Ook wordt er geld vrijgemaakt voor de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf.

Zie ook het persbericht van de Europese Commissie.

Terug naar overzicht