Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
11

Besluit experimenten decentrale duurzame elektriciteitsopwekking bekendgemaakt

Minister Kamp van Economische Zaken heeft het Besluit experimenten decentrale duurzame elektriciteitsopwekking gepubliceerd. Het besluit biedt burgers en bedrijven de gelegenheid om, bij wijze van experiment, af te wijken van de regels zoals deze zijn opgesteld in de Elektriciteitswet 1998. Doel van de experimenten is, te toetsen of het noodzakelijk is, dat deze regels onverkort gelden voor lokale opwekking van duurzame energie.
In de komende vier jaar wordt bekeken, in welke mate dit besluit daadwerkelijk leidt tot: 


meer toepassing van duurzame energie of warmtekrachtkoppeling op lokaal niveau; 

efficiënter gebruik van de beschikbare energie-infrastructuur; of 

meer betrokkenheid van energiegebruikers bij hun energievoorziening.

Door technische ontwikkelingen wordt het voor energieconsumenten steeds aantrekkelijker, op lokaal niveau zelf (duurzame) elektriciteit te produceren. De rollen van consument en die van producent gaan daardoor steeds vaker door elkaar lopen. De ontwikkeling is gunstig, omdat: 


de combinatie van productie en gebruik kan leiden tot meer energiebewustzijn, met een positieve invloed op energiebesparing en op de hoeveelheid gebruikte duurzame energie; 

de netverliezen kunnen lager zijn door de productie van energie dicht bij het gebruik; 

de piekbelasting van de elektriciteitsnetten kan dalen door de afstemming van elektriciteitsgebruik op de beschikbare (duurzame) productie met besparingen op onderhoud en vervangingsinvesteringen als gevolg;


Met de experimenten kan worden beoordeeld, in welke mate en onder welke voorwaarden de verwachte voordelen zich daadwerkelijk zullen voordoen.
Er zullen twee soorten experimenten worden uitgevoerd: projectnetten, bestaande uit een gezamenlijk net van maximaal 500 kleinverbruikers en grote experimenten, van maximaal 10.000 kleinverbruikers.
De regering wil via een tendersysteem jaarlijks in beginsel 10 grote experimenten selecteren. Door een tendersysteem te gebruiken, zullen de meest vernieuwende projecten doorgang kunnen vinden. Het aantal projectnetten zal nog nader worden bepaald.

Daarnaast is in het besluit vastgesteld, welke afwijkingen van de Elektriciteitswet zijn toegestaan en wat de maximale duur van de experimenten zal zijn. Het geheel zal na afloop worden geëvalueerd.

Terug naar overzicht