Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
11

Aantal doellanden voor Subsidieregeling Internationaal Excelleren uitgebreid

Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft een aantal wijzigingen, de subsidieplafonds en openstellingen voor 2013 voor de Subsidieregeling Internationaal Excelleren gepubliceerd. Op verzoek van de Tweede Kamer is het aantal doellanden voor een drietal subsidie-instrumenten uitgebreid. Demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en projecten gericht op kennisverwerving kunnen nu uitgevoerd worden met samenwerkingspartner(s) in de volgende landen:
• Bangladesh, Brazilië, China, Egypte, Ethiopië, Ghana, India, Indonesië, Kenia, Maleisië, Nigeria, Oekraïne en Turkije. Aanvragen mogelijk vanaf 1 april 2013. Het subsidieplafond voor deze landen bedraagt € 3,5 miljoen;
• Voor Colombia, Vietnam en Zuid-Afrika zijn een tweetal subsidieplafonds vastgesteld. Er een budget van € 2 miljoen beschikbaar voor:
- Colombia voor projecten in de sectoren: agro, inclusief biobased economy, klimaat-adaptatie en groene technologie; water; gezondheid; logistiek; energie;
- Zuid-Afrika voor projecten in de sectoren: water; transport en logistiek; duurzame energie; agro;
- Vietnam voor projecten in de sectoren: agro; water; energie; maritieme industrie; logistiek; financiën;
Voor projecten in de overige sectoren in deze landen is een budget van € 500.000.
Aanvragen voor deze landen kunnen worden ingediend vanaf 1 maart 2013.

Ook de faciliteit financieringsregeling Finance for International Business (FIB) staat open voor meer landen. Naast China, India, Colombia, Vietnam en Zuid-Afrika is nu ook financiering mogelijk voor nieuwe activiteiten in: Zuid-Korea, Koeweit, Bahrein, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Turkije, Rusland, Brazilië, India, China, Indonesië, Zuid-Afrika, Oekraïne, Egypte, Vietnam, Colombia, Nigeria, Maleisië, Ghana, Kenia, Ethiopië en Bangladesh. Het subsidieplafond voor 2013 bedraagt € 7,5 miljoen.
Via Finance for International Business financiert de overheid op deal-bij-deal basis mee met de financier (banken, participatie maatschappijen, informal investors). De overheid verstrekt 35% (max. € 875.000) van het financieringsbedrag in de vorm van een lening. De verwachting is dat door deze bijdrage financiers eerder bereid zijn financiering te verschaffen voor resterende 65%.

Terug naar overzicht