Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
11

Open Call Lowlands Science 2024 aangekondigd

In de tweede week van februari opent deze call van Lowlands Science, het wetenschapsprogramma van Lowlands. Op 16, 17 en 18 augustus 2024 komen festivalbezoekers naar Biddinghuizen voor één van Nederlands grootste en bekendste festivals. De Nationale Wetenschapsagenda (NWA), Lowlands, en BKB | Het Campagnebureau vragen onderzoekers van alle onderzoeksinstellingen om voorstellen in te dienen.

Tijdens het festival kunnen onderzoeksgegevens worden verzameld met behulp van de ruim 50.000 bezoekers oftewel potentiële proefpersonen. Dankzij een samenwerking met festivalorganisatoren, kunstenaars en wetenschappers is dat mogelijk. Het zorgt voor innovatieve vormen van wetenschap die unieke data voor onderzoek opleveren. Data die niet zo snel binnen een onderzoeksinstituut te verkrijgen zijn, aldus NWO.

De mogelijkheden zijn groot, mits het maatschappelijk relevant onderzoek is en de kwaliteit van onderzoek gewaarborgd wordt in de voorstellen. De gegevens verkregen door wetenschappers op het festival dienen uitsluitend geanonimiseerd gebruikt te worden voor wetenschappelijk onderzoek. Voor het onderzoek kan gebruikgemaakt worden van het afgebakende Lowlands Science terrein en de (vrijwillige en anonieme) medewerking van festivalbezoekers.

De voorgaande edities van Lowlands Science zijn succesvol geweest. Zowel voor de festivalbezoekers die op een toegankelijke manier kennis maken met onderzoek, als de deelnemende wetenschappers die buitengewoon veel data verzamelen. Universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en andere onderzoeksinstellingen hebben tientallen onderzoeken uitgevoerd naar onderwerpen die variëren van aanwezigheid van het 'adventure gen' bij bezoekers en duurzaam eetgedrag tot pijnprikkels en taalontwikkeling.

Voorstellen voor de nu aangekondigde call kunnen vanaf de tweede week van februari tot eind maart 2024 worden ingestuurd via een formulier op de Lowlands website. Kijk voor meer informatie en de criteria voor de call op: https://www.nwo.nl/nieuws/vooraankondiging-open-call-lowlands-science-2024

Terug naar overzicht