Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
10

Najaarsronde SDE+ open van 29 oktober tot en met 14 november

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de openstelling van de najaarsronde 2019 van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+).

In zijn brief gaat de minister ook in op de stand van zaken van de beoordeling van de aanvragen uit de voorjaarsronde 2019 en blikt hij ook nog een klein beetje vooruit naar de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++), die vanaf volgend jaar de SDE+ gaat opvolgen.

Najaarsronde 2019
De najaarsronde 2019 wordt opengesteld van 29 oktober tot en met 14 november 2019, in drie fases van een week. Voor deze ronde is wederom een verplichtingenbudget van € 5 miljard beschikbaar, zoals eerder al aangekondigd. De najaarsronde 2019 wordt ten opzichte van de voorjaarsronde op enkele punten gewijzigd. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Elektriciteit uit zonnepanelen (zon-PV)
Uit het advies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voor de SDE+ 2019 blijkt dat de kostprijsdaling voor zon-PV doorzet. Dit resulteert in lagere maximale basisbedragen voor alle zon-PV categorieën ten opzichte van de voorjaarsronde 2019. Het gaat om dalingen tussen de 2% en 5%.

Transportindicatie elektriciteitsproducenten
Aangezien het huidige elektriciteitsnet al onder druk staat om alle bestaande projecten de komende jaren te realiseren, zullen nieuwe projecten dit verder problematiseren. Het is daarom onwenselijk om subsidiebeschikkingen af te geven aan projecten op locaties waarvan op voorhand duidelijk is dat ze niet binnen de geldende termijnen gerealiseerd kunnen worden.

Met ingang van de najaarsronde wordt daarom (zoals ook al aangekondigd) in de SDE+ als voorwaarde opgenomen dat elektriciteitsproducenten voor het verkrijgen van de subsidiebeschikking een document van de netbeheerder overleggen, waaruit blijkt dat er transportcapaciteit beschikbaar is op de locatie waar de productie-installatie is voorzien. Deze transportindicatie moet ervoor zorgen dat de slagingskans van projecten met een subsidiebeschikking groter wordt.

Verklaring locatie-eigenaar
Sinds 2011 is in het Besluit SDE+ de regel opgenomen dat een subsidieaanvraag kan worden afgewezen indien op het moment van indienen geen toestemming is verkregen van de eigenaar voor het plaatsen en exploiteren van een installatie. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van zonnepanelen op een dak dat niet van de aanvrager zelf is. In 2015 is dit gewijzigd in de regel dat de aanvraag dan onvolledig is en nog kan worden aangevuld.

In de praktijk worden hier verschillende formulieren voor gebruikt die niet altijd even transparant zijn. De beoordeling van de aanvragen neemt hierdoor ook meer tijd in beslag dan redelijk is. Met ingang van de najaarsronde 2019 zal daarom een uniform toestemmingsformulier worden geïntroduceerd dat aanvragers dienen te gebruiken.

Voorjaarsronde 2019
Tijdens de SDE+ voorjaarsronde 2019 werden in totaal 5376 aanvragen ingediend met een gezamenlijke budgetclaim van € 4,8 miljard. Op 1 juli 2019 waren er 3095 projecten beschikt met een waarde van € 1,5 miljard. Dit betreft voor driekwart zon-PV projecten. Er zijn inmiddels 236 projecten afgewezen of ingetrokken met een totaal verplichtingenbudget van circa € 345 miljoen.

Er dienen nog 2045 projecten te worden beoordeeld met een totaal aangevraagd budget van € 3 miljard. Naar verwachting zal de beoordeling van alle aanvragen in september 2019 worden afgerond.

SDE++
Vanaf 2020 richt de koers van de verbrede SDE+ (oftewel de SDE++) zich volledig op CO2-reductie, om daarmee bij te dragen aan de doelstelling van 49% CO2-reductie in 2030. Over de vormgeving en het verplichtingenbudget per 2020 belooft Wiebes de Tweede Kamer aan het eind van 2019 te informeren.

In lijn met het klimaatdoel, de bredere afspraken uit het Klimaatakkoord en de beschikbare middelen in 2020-2030 zal het verplichtingenbudget in de komende jaren wel dalen ten opzichte van 2019. Daarom wordt overwogen om de SDE++ ook maar één keer per jaar open te stellen. Deze openstellingsronde zal dan vermoedelijk rond de zomer plaatsvinden, aldus de minister.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/07/10/kamerbrief-over-openstelling-sde-najaarsronde-2019 en https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/sde-najaar-2019-opent-op-29-oktober

Terug naar overzicht