Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
10

CTMM en TI Pharma samen verder als Lygature

De twee grootste publiek-private topinstituten in de topsector Life Sciences & Health, CTMM (Center for Translational Molecular Medicine) en TI Pharma (Top Instituut Pharma), hebben op 9 juni jl. hun plannen en ambitie voor een gezamenlijke toekomst toegelicht tijdens een bijeenkomst in het Muntgebouw in Utrecht. CTMM en TI Pharma maakten daarnaast bekend dat de nieuwe gefuseerde organisatie verder gaat onder de naam Lygature. Lygature zal zich inzetten voor samenwerking in medische innovatie.

Vorig jaar kondigen CTMM en TI Pharma al aan om te fuseren. De fusie naadloos aan bij de ambitie van topsector Life Sciences & Health (LSH) om focus aan te brengen in de Nederlandse publiek-private onderzoeksagenda. “Eén van de ambities van de topsector Life Sciences & Health was om de expertise, die is opgebouwd in de topinstituten, in te zetten voor de sector in de toekomst. Met de krachtenbundeling van CTMM en TI Pharma in de nieuwe organisatie Lygature wordt die ambitie gerealiseerd. De fusie tussen beide instituten betekent dan ook belangrijke winst voor innovatie in de Nederlandse medische wetenschap,” aldus boegbeeld van de topsector LSH, Jan Raaijmakers.

De maatschappij is hogere eisen gaan stellen aan medische oplossingen voor patiënten, terwijl het realiseren van effectieve gezondheidszorg steeds complexer wordt. Mensen worden ouder en de kosten van het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen en geavanceerde medische technologie stijgen. Dit vraagt om goede samenwerking tussen alle belanghebbenden: overheid, verzekeraars, academische instellingen, farmaceutische en medisch-technologische bedrijven, regulatoire instanties en patiëntenorganisaties.
Dit is wat Lygature wil bewerkstelligen. Door samen te werken komen medische innovaties versneld ten goede aan de gezondheid en welvaart van onze samenleving. Lygature zal zich richten op onderwerpen die te groot en te complex zijn om door één organisatie gerealiseerd te kunnen worden.


Lygature gaat partnerships bouwen en begeleiden, zoekt financiering en stuurt de partnerships vanuit haar wetenschappelijke- en managementcapaciteiten. In de afgelopen periode is op die manier al een portefeuille van 10 grote publiek-private partnerships opgebouwd. Voorbeelden zijn projecten op het terrein van data-infrastructuur zoals TraIT en het delen van belangrijke technologische middelen zoals gebeurt bij het vlaggenschip-project de European Lead Factory.

Terug naar overzicht