Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
10

€ 562 miljoen extra voor Horizon Europe 2021-2022

Grootste deel naar de vijf EU-missies
Van het extra bedrag is € 507,1 miljoen bestemd voor de vijf zogeheten EU-missies, een nieuwe en innovatieve manier om oplossingen te bieden voor enkele van de grootste uitdagingen door samen te werken met mensen in Europa en daarbuiten. Ze zijn gelanceerd in september 2021 en hebben tot doel ambitieuze doelen op het gebied van gezondheid, klimaat en milieu tegen 2030 te bereiken.

Er zullen in totaal zeventien nieuwe oproepen worden geopend voor de 'Mission Cancer', de 'Mission A Soil Deal for Europe', de 'Mission Adaptation to Climate Change' en de 'Mission Restore our Ocean and Waters tegen 2030'. Dit inclusief een gezamenlijke oproep voor de laatste twee missies, evenals aanvullende acties ter ondersteuning van alle vijf de missies, met inbegrip van de 'Mission on Climate-Neutral and Smart Cities'.

Steun voor onderzoekers Oekraïne
Na de Russische invasie van Oekraïne omvat de wijziging van het werkprogramma ook acties om onderzoekers te ondersteunen die voorheen in Oekraïne actief waren. In het kader van de nieuwe MSCA4Ukraine-regeling, die deel uitmaakt van de Marie SkÅ‚odowska-Curie-acties (MSCA), komt € 25 miljoen steun beschikbaar waarmee ontheemde onderzoekers in staat worden gesteld hun werk voort te zetten bij een academische of niet-academische gastorganisatie in de EU-lidstaten of in met Horizon Europe geassocieerde landen, en hen te ondersteunen bij het opnieuw vestigen in Oekraïne wanneer dat mogelijk wordt om de onderzoeks- en innovatiecapaciteit van het land weer op te bouwen.

Honderden Oekraïense wetenschappers zullen ook kunnen profiteren van een verhoogd budget van € 1 miljoen voor het Human Frontier Science Program voor het initiatief van "wetenschappers helpen wetenschappers", als onderdeel van Horizon Europe's Cluster 1 'Gezondheid' (HORIZONC1). Er is ook een algemene bepaling toegevoegd die alle aanvragers aanmoedigt om, waar mogelijk, kansen te bieden aan onderzoekers en vernieuwers uit Oekraïne.

Bovendien specificeert het gewijzigde werkprogramma dat juridische entiteiten die gevestigd zijn in Rusland, Wit-Rusland of in niet door de regering gecontroleerde gebieden van Oekraïne niet in aanmerking komen voor deelname aan acties die door Horizon Europe worden ondersteund, in welke hoedanigheid dan ook. Om gegronde redenen kunnen hierop per geval wel uitzonderingen worden toegestaan.

Nieuwe acties voor innovatiepotentieel
Bovendien voegt het amendement van het werkprogramma verschillende nieuwe acties toe om het innovatiepotentieel van Europa te ondersteunen. Voor het Horizon Europe-onderdeel Europese innovatie-ecosystemen (HORIZONEIE) zal WomenTechEU worden voortgezet met een verdrievoudiging van het budget (€ 10 miljoen), om dit jaar meer dan honderd door vrouwen geleide start-ups te ondersteunen, en wordt een nieuwe actie toegevoegd voor het creëren en koesteren van investeringen in de EU (€ 2 miljoen).

Voor Cluster 2 'Cultuur, creativiteit en inclusieve samenleving' (HORIZONC2) omvat dit de ondersteuning voor het creëren van samenwerkingsplatforms en netwerken voor de cultuur en creatieve industrie (€ 6 miljoen), de maatschappelijke impactbeoordeling van groen transitiebeleid (€ 3 miljoen) en innovatieve oplossingen voor de toekomst van de democratie (€ 3 miljoen) en ondersteuning van het Observatorium voor innovatie in de publieke sector (€ 1,5 miljoen). Ook zijn er nog andere kleine aanpassingen aan het werkprogramma toegevoegd voor een totaalbedrag van € 3,2 miljoen.

Calls open vanaf 12 en 24 mei 2022
De eerste ronde van de komende calls opent op 12 mei 2022 en de tweede ronde op 24 mei 2022, zo meldt de Europese Commissie.

Kijk voor meer informatie – inclusief een overzicht van het extra budget per EU-missie – op: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_2843

Terug naar overzicht