Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
10

ZonMw-oproep coalitievorming regionale participatiehubs

Het programma
Het programma draagt bij aan grotere betrokkenheid van 'de mensen om wie het gaat' bij beleidsvorming en keuzes rond de inrichting en organisatie van gezondheid, zorg en ondersteuning in hun regio. Dit wordt gedaan door het stimuleren en ondersteunen van de ontwikkeling van een duurzame infrastructuur van regionale participatiehubs en te leren van de ervaringen.

Een participatiehub is een aanspreekbaar domeinoverstijgend netwerk van organisaties en mensen die, in de betreffende regio, door middel van diverse vormen van participatie 'degenen om wie het gaat' vertegenwoordigen bij regionale vraagstukken op het gebied van gezondheid, zorg en ondersteuning.

Concreet stimuleert en ondersteunt het programma partijen in de regio bij het realiseren en ontwikkelen van een regionale participatiehub. De regionale hubs die zo tot stand komen, faciliteren en bevorderen de betrokkenheid van inwoners en patiënten bij regionale (transformatie) vraagstukken met betrekking tot gezondheid, zorg en ondersteuning, zoals die vanuit de akkoorden IZA, WOZO, GALA en TAZ is ingezet. De participatie dient daadwerkelijk een positieve invloed te hebben op de kwaliteit van de besluitvorming. Samen vormen de regionale participatiehubs een landelijke infrastructuur (met regionale verscheidenheid in vorm en inhoud).

Het programma stelt bovendien hubs in de gelegenheid om van elkaar te leren en stimuleert gezamenlijke kennisontwikkeling, zodat de hubs op basis van voortschrijdend inzicht doorontwikkeld kunnen worden en aanpassingen gedaan kunnen worden.

De oproep
Het doel van de nu gepubliceerde oproep, 'Coalitievorming ter voorbereiding op Regionale Participatiehubs', is om relevante partijen met aantoonbare regiobinding en regionaal draagvlak uit te nodigen om in gezamenlijkheid een breed gedragen coalitie te vormen voor de uitwerking van de regionale participatieopgave ter voorbereiding op de ontwikkeling van een regionale participatiehub.

Aanvragen kunnen worden ingediend door een combinatie van minimaal twee of meer regionaal gebonden partijen die voornemens én in staat zijn om een coalitie te vormen voor de uitwerking van de participatieopgave in de betreffende regio. In deze subsidieronde wordt de indeling voor zorgkantoorregio’s als basis gehanteerd.

Eén partij fungeert als hoofdaanvrager. De hoofdaanvrager kan geen partij zijn die een (potentiële) 'gebruiker' is van de participatiehub. Een (potentiële) gebruiker van de hub is een partij die gebruik zou kunnen gaan maken van de diensten van de toekomstige hub. Dit betreft bijvoorbeeld gemeenten, zorgkantoren of zorgverzekeraars in hun rol als financier van zorg en/of ondersteuning of organisaties in hun rol van aanbieder van zorg en ondersteuning.

Het maximaal totale budget voor deze subsidieoproep is € 2 miljoen. Voor de vorming van een dergelijke coalitie is per aanvraag maximaal € 50.000 beschikbaar voor een looptijd van maximaal zes maanden.

De oproep staat doorlopend open tot en met 24 september 2024. Binnen de oproep wordt gewerkt met beoordelingsrondes. Elke maand is er een deadline, waarna de volgende beoordelingsronde start. De deadlines van de beoordelingsrondes zijn: 14 mei, 11 juni, 2 juli, 30 juli, 27 augustus en 24 september 2024.

Zie voor meer informatie: https://www.zonmw.nl/nl/nieuws/openstelling-subsidieoproep-coalitievorming-regionale-participatiehubs

Terug naar overzicht