Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
10

Stand van zaken Kredietfaciliteit Muizenschade

In Friesland wordt de lening voor boeren met muizenschade momenteel uitgewerkt door de provincie, in nauwe samenwerking met de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken en de Europese Commissie in Brussel. De uitwerking richting de Europese Commissie neemt meer tijd in beslag dan was verwacht. De voorwaarden en criteria, zoals deze eerder werden opgesteld, blijven naar verwachting wel gelijk.

Van de regeling die nu wordt opgesteld, verwacht de provincie Fryslân een langlopende lening te kunnen verstrekken, met een looptijd van 15 jaar, waarvan de eerste vijf jaar aflossingsvrij zijn. Aan de lening zit een rentevaste periode van 5 jaar vast, tegen 3,5% rente. Er kan maximaal 80% van het schadebedrag worden vergoed, waarbij de schadeomvang minimaal € 31.250 en maximaal € 150.000 kan bedragen. Dit resulteert in leningen tussen de € 25.000 en € 120.000.

Provinciale Staten worden gevraagd € 10 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de leningen. Hiermee kunnen minimaal 83 en maximaal 400 boeren een lening aanvragen. De verwachting is dat hiermee genoeg geld beschikbaar is voor deze fase van de muizenplaag. Om de regeling ook daadwerkelijk open te kunnen stellen, moet er een officieel akkoord worden afgegeven door de Europese Commissie. Friesland hoopt dit eind april of begin mei te ontvangen, waarna de regeling zo snel mogelijk wordt opengesteld.

De provincie doet haar uiterste best deze openstelling gelijk te laten lopen met de afronding van de eerste eindtaxaties van de schade aan de graslanden. De taxatierapporten die opgesteld worden bij de tweede taxatieronde (eindtaxatieronde) zijn namelijk vereist voor de aanvraag van een lening. Deze taxatieronde start wanneer het verlies van de grasopbrengsten goed meetbaar is. Naar verwachting is dit eind april of begin mei van dit jaar.

Terug naar overzicht