Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
10

Noord-Holland selecteert gebouwen voor herbestemmingsprogramma in 2015

Het programma Herbestemming NH van Noord-Holland bestrijdt sinds 2010 met succes leegstand en verval van gebouwd erfgoed in de provincie. Ook dit jaar konden eigenaren en initiatiefnemers weer herbestemmingsideeën indienen. Uit alle inzendingen selecteerde de selectiecommissie drie gebouwen voor de herbestemmingsagenda van 2015: Hoeve Overslot in Egmond aan den Hoef, Gebouw 320 (Hermburgterrein) in Zaandam en de Hoeksteen, een door Rietveld ontworpen kerk in Uithoorn.

De drie gekozen gebouwen voldeden niet alleen aan de gestelde criteria als culturhistorische waarde en betekenis van het gebouw voor de omgeving, zij zijn ook van uitzonderlijke kwaliteit. Hoeve Overslot kan een sleutelrol vervullen in de noodzakelijke ontwikkeling van het gebied rond de slotruïne in Egmond aan den Hoef. Gebouw 320, een machinehal uit 1936, is een rijksmonument op het Hembrugterrein in Zaandam. De Hoeksteen in Uithoorn is een belangrijke vertegenwoordiger van jonge, naoorlogse architectuur. 

Tussen
mei en september 2015 organiseert Herbestemming NH voor de geselecteerde objecten inspirerende sessies, waarbij omwonenden en experts innovatieve ideeën voor herbestemming van de desbetreffende gebouwen genereren. Op 11 september 2015 wordt het programma met de Dag van de Herbestemming afgesloten, een reis langs herbestemmingsopgaven in Noord-Holland, aangevuld met lezingen en presentaties.

Terug naar overzicht