Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
10

Consultatie nieuwe regeling ERTMS goederenlocomotieven

De regeling – het vervolg op de Subsidieregeling ERTMS (ERTMS) – komt voort uit de vervanging van het analoge beveiligingssysteem Automatische trein beïnvloeding (ATB) door het digitale European Rail Traffic Management System (ERTMS). Het European Train Control System (ETCS) is onderdeel van dit Europese beveiligingssysteem en moet ingebouwd worden in goederenlocomotieven, zodat deze kunnen rijden over zowel baanvakken met ATB als baanvakken met ERTMS.

Subsidie op basis van de regeling kan worden aangevraagd door eigenaren van goederenlocomotieven van het type BR189, ES64F4, TRAXX, DE6400, G1206, G2000, Vossloh HLD77 of Class 66. Subsidie kan worden aangevraagd ter financiering van de aanpassing of de ontwikkeling van de goederenlocomotief met inachtneming van ETCS systeemversie 2.0 of hoger ten behoeve van het goederenvervoer op de hoofdspoorweg in Nederland.

De subsidie bedraagt ten hoogste 50% van de subsidiabele kosten tot ten hoogste het bedrag, genoemd in de bijlage bij de regeling, dat op het type goederenlocomotief van toepassing is.

Aanvragen kunnen – nadat de regeling officieel in werking is getreden – tot en met 1 april 2025 worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het beoogde subsidiebudget van € 24 miljoen wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.

Geïnteresseerden kunnen tot en met 6 februari 2024 reageren op de nu bekendgemaakte concept-regeling. Kijk voor meer informatie hiervoor op: https://www.internetconsultatie.nl/tijdelijke_subsidieregeling_ertms_goederenlocomotieven/b1

Terug naar overzicht