Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

dec
9

Schultz: geen overleg over uniforme regeling voor financiering van paden over particulier land

Minister Schultz van Haegen stelt dat (nieuw) overleg over een structurele regeling voor de financiering van recreatieve paden op particulier land niet nodig is. Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zegt dit in reactie op de initiatiefnota 'Een stap vooruit - voorstellen voor de uitbouw en betere benutting van het Nederlandse wandel- en fietsnetwerk'.

Een van de voorstellen in de nota was om een regulier overleg in te stellen tussen het Rijk, provincies, agrarische sector en eigenaren van landgoederen over een structurele en uniforme regeling voor de financiering van paden over particulier land.

Momenteel zijn er bij provincies, waterschappen en landschapsbeheer verschillende initiatieven voor wandelen over boerenland, aldus de minister. In sommige gevallen wordt hiervoor een specifieke regeling opgezet, zoals in Noord-Holland. Bij andere provincies wordt het gecombineerd met routestructuren, zoals het Klompenpadennetwerk in Utrecht, het Groen Blauw Stimuleringskader in Noord-Brabant, het Wandelnetwerk Zeeland en Provinciaal Wandelroutenetwerk van Zuid-Holland. De provincie Friesland richt zich vooral op het Waddenwandelen.

Volgens de minister zijn de provincies zelf goed in staat om te bepalen of er meer wandelpaden moeten worden gerealiseerd in hun provincie. Zij werken daarin goed samen met andere organisaties, zoals waterschappen, gemeenten en agrarische natuurverenigingen. Daarbij wordt niet alleen naar boerenlandpaden gekeken, maar ook naar andere wandelgebieden en buitensporten zoals fietsen, varen, mountainbiken en paardrijden.

Terug naar overzicht