Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
9

Jan Terlouw Innovatieprijs uitgereikt voor ijssysteem ter huisverwarming

Solar Solutions Worldwide uit Lichtenvoorde heeft de Jan Terlouw Innovatieprijs 2014 gewonnen met de Solar Freezer. Dit is een systeem dat ijs maakt om het huis te verwarmen. De winnaar ontvangt een bedrag van € 10.000 en advies voor verdere ontwikkeling en het vermarkten van de winnende innovatie. De Jan Terlouw Innovatieprijs is bedoeld om duurzame Energie- en Milieutechnologie innovaties (EMT) in Oost-Nederland te stimuleren.

De Solar Freezer werkt volgens het principe van een koelkast: er wordt warmte onttrokken aan de binnenkant, waardoor de achterkant warm wordt. De zogenoemde ‘warmtebuffer’, een grote zak water, kan met een speciale warmtepomp tot -15 graden afgekoeld worden. Daarbij komt genoeg warmte vrij om een huis of bedrijfspand te verwarmen. Het ijs in de warmtebuffer wordt weer ontdooid met behulp van zonnecollectoren. Het systeem maakt gebruik van het principe dat er bij de overgang van water naar ijs veel energie vrij komt.

In aanmerking voor de prijs kwamen innovaties die dit jaar de markt hebben betreden. De (verwachte) economische waarde van de innovatie stond centraal bij deze verkiezing. In 2015 wordt de prijs opnieuw uitgeschreven.

Terug naar overzicht