Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

aug
9

Nieuwe COSME-oproep gepubliceerd

Het Uitvoerend Agentschap voor kleine en middelgrote ondernemingen (EASME) heeft een nieuwe oproep gepubliceerd voor het Europees programma voor het concurrentievermogen van ondernemingen en kleine en middelgrote ondernemingen (COSME).

Het gaat om de oproep ‘Boosting sustainable tourism development and capacity of tourism SMEs through transnational cooperation’.

Het doel van deze oproep, met identificatiecode COS-TOURCOOP-2019-3-01, is vergroten van de capaciteiten en vaardigheden van het mkb om duurzame oplossingen te verkennen en te gebruiken. Ook moet de oproep bijdragen aan de duurzaamheid van het toerisme in het algemeen. Concreet gaat het om de trainingsbehoeften en zakelijke behoeften van mkb-ondernemingen in het toerisme op het gebied van de trends, uitdagingen en kansen die gepaard gaan met industriële veranderingen, waaronder de transformatie naar een klimaatneutrale industrie en de overgang naar een circulaire economie. Ook kan het gaan om het testen van innovatieve modellen voor het beheer van toeristische diensten op een sociaal duurzame wijze.

Vanwege het horizontale karakter van toeristische activiteiten, kan ondersteuning van deze sector in de praktijk leiden tot duurzame banen en groei in verbonden sectoren, met een positief effect op EU-regio's en lokale gemeenschappen. De oproep heeft tot doel transnationale sectoroverschrijdende samenwerking tussen toeristische mkb-bedrijven en exploitanten uit verschillende sectoren (bijvoorbeeld aanbieders van duurzame oplossingen, recyclingcentra, milieueducatiecentra, beroepsorganisaties) te vergemakkelijken en te versterken.

Subsidie kan worden aangevraagd door een consortium dat bestaat uit minimaal vijf en maximaal tien leden/partners uit minimaal vijf in aanmerking komende landen. Onder andere de volgende organisaties kunnen deel uitmaken van het consortium:

  • non-profit organisaties (privaat of publiek);
  • non-gouvernementele organisaties;
  • overheidsinstanties en hun netwerken of verenigingen op Europees, internationaal, nationaal, regionaal en lokaal niveau, of organisaties die optreden namens een overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor of actief is op het gebied van toerisme, economische zaken, industrie, bedrijfsondersteuning of aanverwante gebieden;
  • internationale organisaties;
  • ondernemingen, waaronder micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) die actief zijn op het gebied van toerisme en bedrijfssteun.
  • kamers van koophandel en industrie;
  • opleidings- en onderwijsinstellingen, waaronder universiteiten en onderzoekscentra die actief zijn op het gebied van toerisme en bedrijfsondersteuning.


Elk consortium ondersteunt in totaal minimaal 60 toeristische mkb-bedrijven uit minimaal drie in aanmerking komende landen. De door het consortium ondersteunde kleine en middelgrote ondernemingen kunnen gevestigd zijn in andere in aanmerking komende landen dan die waarin de partners van het consortium zijn gevestigd.

Het totale budget is circa € 5 miljoen. De maximale subsidie ??per project is € 1 miljoen. EASME verwacht vijf tot zeven voorstellen te financieren. De subsidie ??is beperkt tot een maximale vergoeding van 75% van de in aanmerking komende kosten.

Zie voor meer informatie: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/cos-2019-3-01

Terug naar overzicht