Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
9

Oproep voor ontwikkeling en oprichting European Digital Innovation Hubs

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft een oproep geopend voor het indienen van voorstellen voor de ontwikkeling en oprichting van European Digital Innovation Hubs (EDIH's).

EDIH's zijn een instrument van de Europese Unie (EU), waar Nederland de nationale voordracht voor verzorgd. De EDIH's zorgen voor ondersteuning bij de inzet van moderne digitale technologieën bij mkb-bedrijven, midcaps en publieke diensten. Daarvoor hebben EDIH's toegang tot technologische kennis nodig van onder meer Artificial Intelligence, Cyber Security en High Performance Computing.

Het primaire doel van de EDIH's is dat een grotere groep partijen meer technologie leert toe te passen. Vooral voor veel mkb'ers, die niet altijd de capaciteit hebben om de kansen hiervan te benutten, ligt hier nog een opgave. Hiervoor moet de EDIH onder meer testruimte bieden, netwerkactiviteiten initiëren en toegang tot financiering bieden. De EDIH wordt daarmee een schakel in de regio die verschillende partijen met elkaar in verbinding brengt en ook in Europees verband samenwerkt. Op die manier vormen de EDIH's een one-stop-shop om meer competitief te worden in het productieproces, de producten en diensten door de inzet van digitale technologieën en ondersteuning bij de digitale transitie.

Om de verschillende soorten Nederlandse organisaties optimaal te kunnen bedienen, is een goede regionale inbedding nodig. Nederland zoekt – evenals de EU – daarom een goede geografische spreiding van de EDIH's over de regio's in Nederland.

De Europese Commissie wil de EDIH-initiatieven in het volgende meerjarig financieel kader ondersteunen. Daartoe zal zij een begrensde oproep tot voorstellen openen. Om een regionale spreiding en dekking van expertise en domeinkennis te garanderen, vraagt de EU de lidstaten om door middel van transparante voorselectie met een nationale voordracht te komen. Alleen EDIH's die op de nationale voordracht staan, kunnen vervolgens door de Europese Commissie worden uitgenodigd om voorstellen in te dienen.

Criteria
De Nederlandse EDIH-voorstellen moeten passen binnen de criteria en voorwaarden van de oproep van de Europese Commissie en aansluiten bij het nationale en regionale beleid. Een voorstel moet in ieder geval inzicht geven in de manier waarop moderne digitale toepassingen toegankelijk worden gemaakt voor producerende mkb'ers en publieke sectoren. Daarnaast moet het voorstel toegespitst zijn op de kracht en kansen van de regio. Voor de EDIH-voorstellen die zich richten op de publieke sector moet de huidige mate van digitale transformatie van publieke diensten als uitgangspunt genomen worden.

Duidelijk moet zijn hoe de EDIH ondersteuning levert op het gebied van Artificial Intelligence, Cyber Security en High Performance Computing. Een voorstel geeft tevens inzage in het voorgenomen financieringsplan. De huidige ervaring van de indieners van het voorstel op het gebied van kennis en technologie te verspreiden naar organisaties staat hierbij centraal. Evenals de inpassing in het huidige economisch beleid, zoals in de implementatieagenda Smart Industry, de Nederlandse Cybersecurity Agenda en het Strategisch Actieplan Artificial Intelligence.

Proces
Degenen die een voorstel willen indienen, moeten dat uiterlijk 1 augustus 2020 door middel van een intentieverklaring laten weten aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze intentieverklaringen dienen in ieder geval de volgende punten te bevatten:

  • indiener/consortium;
  • betreffende regio;
  • voorgenomen digitaliseringstechnologieën;
  • betreffende applicatiedomeinen.


Uitgewerkte voorstellen voor initiatieven voor de nationale voorselectie, die passen binnen de EU-oproep voor EDIH-voorstellen, kunnen vervolgens tot en met 28 september 2020 ingediend worden bij de RVO. De selectie uit de ingediende EDIH-voorstellen die voldoen aan de voorwaarden en gezamenlijk een landelijke en inhoudelijke vertegenwoordiging bewerkstelligen, wil EZK in november van dit jaar aan de EU voorleggen. Deze geselecteerde voorstellen kunnen door de Europese Commissie uitgenodigd worden om deel te nemen aan de EU-brede competitie voor financiering.

Kijk voor meer informatie op: https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-37076.html en https://www.rvo.nl/onderwerpen/innovatief-ondernemen/nationale-voorselectie-european-digital-innovation-hubs

Terug naar overzicht