Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
9

EZK stelt € 4,6 miljoen beschikbaar voor nieuwe regionale MKB-deals

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft een nieuwe oproep geopend voor het indienen van voorstellen voor zogeheten MKB-deals.

De oproep komt voort uit het in 2018 gepresenteerde MKB-actieplan, dat maatregelen bevat om het midden- en kleinbedrijf (mkb) in de gelegenheid te stellen de uitdagingen van de toekomst aan te gaan, zodat deze groep ondernemers ook in de toekomst succesvol kan blijven. De nu geopende oproep betreft de start van de tweede ronde van MKB-deals. De oproep voor de de eerste ronde vond in het najaar van 2019 plaats en leverde negen MKB-deals op.

Samenwerking met de regio
Eén van de uitgangspunten in het MKB-actieplan is om als rijksoverheid de aansluiting te zoeken bij goed lopende regionale initiatieven. Samenwerking met de regio kan helpen om de effectiviteit en slagkracht van het MKB-actieplan te vergroten en (lokale) ondernemers te helpen bij het aanpassen van hun bedrijf als gevolg van de coronacrisis.

Met het programma MKB-deals, dat in het najaar van 2019 van start is gegaan, wordt kennisdeling ondersteund over het versterken van sterke regionale projecten en initiatieven gericht op het brede mkb. EZK wil graag verkennen hoe samen met gemeenten en provincies het brede mkb kan worden versterkt in behoud en ontwikkeling van haar concurrentiekracht, en is het in het kader van de nu geopende oproep met name op zoek naar MKB-deals waarin vernieuwende (digitale) vormen van mkb-dienstverlening worden toegepast.

EZK wil de samenwerking met de regio vastleggen in de vorm van een MKB-deal. Zo'n MKB-deal bevat afspraken over wat de regionale publieke partijen (provincies of gemeenten) en EZK gaan doen om het brede mkb te versterken. Vanuit EZK kan kennis worden ingezet, overzicht worden geboden van rijksbrede beleidsprogramma's en kunnen verbindingen worden gelegd met netwerken vanuit andere regio's. Ook wil het ministerie de uitwisseling van kennis en informatie over inspirerende 'best practices ' bevorderen. In aanvulling op deze beleidsmatige inzet in een MKB-deal verstrekt EZK een specifieke uitkering aan provincies of gemeenten voor de uitvoering van de MKB-deals. Deze specifieke uitkering bedraagt minimaal € 100.000 en maximaal € 400.000 (inclusief eventueel compensabele BTW) en is maximaal 50% van de door de regio begrote kosten voor de uitvoering van de MKB-deal. In het kader van de nu geopende oproep is in totaal € 4,6 miljoen te verdelen.

Selectie en proces
EZK streeft ernaar om medio oktober 2020 circa vijftien nieuwe MKB-deals af te sluiten, waarbij rekening wordt gehouden met regionaal maatwerk en flexibiliteit. Provincies en gemeenten die zich hiertoe uitgedaagd voelen, roept het ministerie dan ook op om hun ideeën voor een MKB-deal uiterlijk 11 september 2020 te delen in de vorm van een voorstel, dat kan worden aangemeld via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl/mkbdeals).

Uit de aangemelde voorstellen selecteert EZK er eind september een aantal, om te bezien hoe die kunnen worden uitgewerkt tot een MKB-deal (convenant). Criteria voor de selectie zijn de aansluiting bij het MKB-actieplan, het vertrouwen in de uitvoerbaarheid van het programma of het plan van aanpak, de mate van betrokkenheid van het brede mkb in de betreffende regio, de mate van vraagsturing, en de te verwachten impact van het programma of het plan van aanpak. In deze tweede ronde wordt extra getoetst op de mate van (digitale) vernieuwing van mkb-dienstverlening. De selectie van voorstellen op basis van bovenstaande criteria leidt tot een rangschikking van de voorstellen aan de hand waarvan het beschikbare budget zal worden verdeeld.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de nu geopende oproep op: https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-36619.html

Terug naar overzicht