Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
9

Twee nieuwe ZonMw-oproepen Goed Gebruik Geneesmiddelen

ZonMw heeft twee nieuwe oproepen geopend in het kader van het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (afgekort GGG). Het gaat om de Open Ronde 9 en de Rediscovery Ronde 4.

Het doel van het GGG-programma is het efficiënter, veiliger en doelmatiger inzetten van bestaande geneesmiddelen. GGG richt zich op het verbeteren van farmacotherapeutische zorg. Projecten kunnen zowel betrekking hebben op het effectiever inzetten van een geneesmiddel als op het verbeteren van het gebruik van geneesmiddelen in de dagelijkse praktijk.

Open Ronde 9
Voor deze Open Ronde 9 geldt dat een relevante vraag of probleem uit de praktijk het uitgangspunt voor de aanvraag moet zijn, hierbij gelden verder geen beperkingen ten aanzien van specifieke thema's of ziektegebieden. In deze ronde maakt ZonMw onderscheid tussen:

  • onderdeel A: Reguliere Open Ronde projecten;
  • onderdeel B: Projecten waarin complexe interventies centraal staan.


Een projectidee kan alleen door Nederlandse zorg- of onderzoeksinstellingen worden ingediend. Voor deze oproep geldt dat geen subsidie wordt verstrekt als afspraken tussen de consortiumpartners (partijen betrokken bij het onderzoek) leiden of kunnen leiden tot het verlenen van staatssteun.

In deze ronde worden in principe geen beperkingen gesteld aan de omvang van de gevraagde subsidie en de looptijd van het onderzoek. Wel is het van belang dat zowel het budget als de looptijd realistisch en goed onderbouwd zijn. Cofinanciering is geen vereiste maar strekt wel tot aanbeveling.

Het totale beschikbare budget in deze subsidieronde bedraagt € 7 miljoen. De deadline voor het indienen van projectideeën is 17 september 2019 (14.00 uur). Volledige subsidieaanvragen kunnen uiteindelijk tot en met 3 maart 2020 (14.00 uur) worden ingediend.

Kijk voor meer informatie op: https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/subsidieoproep-goed-gebruik-geneesmiddelen-open-ronde-9/

Rediscovery Ronde 4
In deze Rediscovery Ronde gaat het specifiek om projecten gericht op onderzoek naar de effectiviteit en/of dosisoptimalisatie van een veelbelovende toepassing van een bestaand geneesmiddel (niet onder patent) bij een indicatie waarvoor het middel (nog) niet is geregistreerd.

Idealiter vormen bestaande humane pilotdata en een aannemelijk verondersteld werkingsmechanisme voor de nieuwe indicatie de basis van de voorgestelde studie. In deze subsidieronde kunnen óók projectideeën worden ingediend gebaseerd op een aannemelijk signaal uit de zorg, literatuur of een andersoortige analyse. In deze ronde kunnen daarom twee typen projectideeën worden ingediend: 'Vroegefase-project' of 'Vervolgfase-project'.?

Een projectidee kan alleen door een onderzoeksinstelling of zorginstelling met onderzoeksexpertise worden ingediend. Ondernemingen die geen zorg- of onderzoeksinstelling zijn kunnen geen hoofdaanvrager zijn. In deze ronde worden in principe geen beperkingen gesteld aan de omvang van de gevraagde subsidie en de looptijd van het onderzoek.

Het totale beschikbare budget in deze subsidieronde bedraagt € 1 miljoen. De deadline voor het indienen van projectideeën is 17 september 2019 (14.00 uur). Volledige subsidieaanvragen kunnen uiteindelijk tot en met 19 maart 2020 (14.00 uur) worden ingediend.

Kijk voor meer informatie op: https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/subsidieoproep-goed-gebruik-geneesmiddelen-rediscovery-ronde-4/

Terug naar overzicht