Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
9

Extra budget en nieuwe openstellingen voor Topsector energieprojecten

De regeling Topsector energieprojecten (TOPENERGIE) is gewijzigd in verband met extra maatregelen die worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Dit naar aanleiding van de Urgenda-zaak en vooruitlopend op het beschikbaar komen van de klimaatenvelopmiddelen.

€ 44 miljoen voor nieuw DEI+ subthema 'Circulaire Economie'
De meest in het oog springende wijziging betreft de vervanging van het oude DEI+ subthema 'Recycling & hergebruik van afval' door het nieuwe subthema 'Circulaire Economie', dat van 1 augustus 2019 tot en met 22 september 2020 wordt opengesteld met € 44 miljoen extra budget voor maatregelen uit het Urgenda-pakket.

De openstelling – die binnen het DEI+ thema CO2-reductie industrie valt – sluit aan bij de maatregelen in het Ontwerp klimaatakkoord. Hoewel de openstelling geen beperking kent in de mogelijke thema's, worden met name initiatieven die gericht zijn op kunststof- en textielrecycling en initiatieven vanuit het midden- en kleinbedrijf (mkb) uitgenodigd om voorstellen in te dienen. Projecten waarvoor subsidie wordt verstrekt, moeten zijn gerealiseerd voor 31 december 2020.

Meerjarige projecten mogelijk bij twee DEI+ onderwerpen
Een andere opvallende – en al aangekondigde – wijziging betreft het feit dat er voortaan ook meerjarige projecten kunnen worden gesubsidieerd voor de DEI+ onderwerpen 'Flexibilisering van het elektriciteitssysteem' en 'Ruimtelijke inpassing grootschalige elektriciteitsopwekking met zon of wind'. Aanvragen voor deze meerjarige projecten kunnen worden ingediend van 1 augustus 2019 tot en met 7 januari 2020.

Het budget van de huidige openstellingen (tot en met 24 september 2019) van de betreffende thema's wordt verlaagd, maar dit budget wordt direct weer beschikbaar gesteld voor de nieuwe openstellingen (tot en met 7 januari 2020) van diezelfde thema's. Hiermee blijft het totale budget dus ongewijzigd.

Meer budget 'Energie en industrie: joint industry projects' en 'ERA-NET energieprojecten'
Ten slotte zijn de eerder gepubliceerde budgetten voor de module 'Energie en industrie: joint industry projects' en de module 'ERA-NET energieprojecten' (energiecall ACT) allebei met € 500.000 verhoogd.

Terug naar overzicht