Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
9

Europese Commissie vereenvoudigt toegang tot Europese structurele fondsen en investeringsfondsen

De Europese Commissie heeft aangekondigd de administratieve lasten voor de vijf grote Europese fondsen (Europees Fonds voor regionale ontwikkeling, het Europees Sociaal Fonds, het Cohesiefonds, het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en de Europese maritieme en Visserijfonds) voor begunstigden te willen verminderen. De toegang tot de fondsen kan door betere regelgeving aanzienlijk worden vereenvoudigd.

Tijdens een informele bijeenkomst van ministers die verantwoordelijk zijn voor regionale ontwikkeling werd duidelijk dat er een vereenvoudiging noodzakelijk is, zonder daarbij concessies te doen aan goed administratief en financieel beheer. Het gebeurt nu nog te vaak dat mkb-ers afzien van Europese steun, omdat zij het proces als te lang, te bureaucratisch en te omslachtig ervaren.

Met het initiatief kan doeltreffend gebruik worden gemaakt van de uit de programmaperiode 2007-2013 overgebleven middelen. Daarnaast verminderen vereenvoudigde procedures het risico op fouten. Dit zorgt voor een besparing bij de beheersautoriteiten en geeft bovendien de begunstigden meer zekerheid.

Terug naar overzicht