Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
9

Investering van € 80 miljoen in het Toekomstfonds

In 2015 gaat het kabinet een eerste deel van € 80 miljoen vanuit het Toekomstfonds investeren. Het geld wordt onder meer gebruikt voor smart industry: het beter benutten van ontwikkelingen op het gebied van software, ICT en producttechnologie. Ook projecten, die gericht zijn op het creëren van bedrijvigheid uit kennis, zoals de ontwikkeling van nieuwe licenties, aan te vragen octrooien of de opzet van business cases, komen voor een vergoeding in aanmerking. Daarnaast is er geld beschikbaar voor samenwerking tussen universiteiten, bedrijven en organisaties op het gebied van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Hoeveel budget er per project wordt uitgetrokken, is afhankelijk van de voorstellen en zal op een later moment bekend worden gemaakt.
Dit heeft minister Kamp (Economische Zaken) in een kamerbrief laten weten.

Het Toekomstfonds wordt gebruikt om innovatie in het midden- en kleinbedrijf en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te financieren en heeft een startkapitaal van in totaal € 100 miljoen. De resterende € 20 miljoen zal in een latere tranche worden ingezet, waarbij rekening kan worden gehouden met de eerder opgedane ervaringen van het fonds.


In 2017 beoordeelt het kabinet of het ingezette beleid zal worden ingezet en met welke middelen dit zal zijn. Daarbij zal worden bekeken in welke mate de investeringen uit het Toekomstfonds revolverend zijn. Deze herijking kan leiden tot een aanpassing van beleid en uitvoering op de verdere verwachting van de rendementen.

Terug naar overzicht