Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
9

Regeling vakwedstrijden vmbo en mbo verlengd

Verhoging plafonds
Bij de invoering van de regeling zijn de subsidieplafonds per boekjaar vastgesteld voor de periode 1 april 2020 tot en met 31 maart 2024. Echter, de onvoorzien en uitzonderlijk snel en sterk gestegen kosten in 2022 hebben geleid tot een financieel tekort bij de organiserende partij, de Stichting World Skills Netherlands.

Daarom is besloten om loon- en prijsbijstelling toe te kennen voor de boekjaren 2022-2023 en 2023-2024 teneinde, voor zover mogelijk, de noodzakelijke gemaakte kosten te compenseren. In verband hiermee werkt de regeling terug tot en met 31 december 2022.

Verlenging regeling
De regeling was vastgesteld voor een periode van vijf jaar, tot 15 juli 2024. Op 24 november 2022 is een motie ingediend waarin de regering is verzocht om jaarlijks € 5 miljoen voor de organisatie van de (internationale) vakwedstrijden (v)mbo structureel te reserveren en een wettelijke basis te creëren voor WSNL voor het uitvoeren van deze (internationale) vakwedstrijden (v)mbo. Momenteel worden de mogelijkheden verkend om een wettelijke basis te creëren voor WSNL voor de uitvoering van de vakwedstrijden. Daarbij worden ook de aanbevelingen betrokken uit de evaluatie van de huidige subsidieregeling. In het licht van deze motie lijkt het niet wenselijk om de organisatie van de vakwedstrijden voor de tussenliggende jaren open te stellen voor andere partijen en wordt de regeling met één jaar verlengd.

Over de regeling
Het doel van de Regeling vakwedstrijden vmbo en mbo (VAKWED) is het imago van het beroepsonderwijs te versterken. Hiertoe kan vanuit de regeling steun worden verleend voor de organisatie van de nationale vakwedstrijden in het vmbo en mbo, en voor de deelname aan de internationale vakwedstrijden door de winnaars van de nationale wedstrijden in het mbo.

Terug naar overzicht