Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
9

Longfonds publiceert drietal nieuwe oproepen

PPS-toeslag
In het kader van het PPS-toeslag wordt financiering verstrekt ter stimulering van publiek-private samenwerking binnen fundamenteel, translationeel en toegepast onderzoek. Doel is de toepassing van kennis vanuit onderzoek in de zorg voor longpatiënten te bevorderen. Het programma wordt deels gefinancierd vanuit de PPS-toeslag die door de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) beschikbaar is gesteld in het kader van de TKI-LSH Match regeling voor publiek-private samenwerking (HH-TKIMATCH). Voor 2024 is een budget van € 365.000 beschikbaar.

Aanvragen kunnen worden ingediend door een consortium dat bestaat uit minimaal één onderneming en minimaal één kennisinstelling. De hoofdaanvrager moet gevestigd zijn in Nederland.

Projecten moeten aansluiten op de Kennis- en Innovatieagenda 2020-2023 van Health~Holland én de onderzoeksagenda van het Longfonds, die is onderverdeeld in de volgende thema’s:

  • Wie krijgt een longziekte? - Op weg naar eerdere diagnose:
    • betere diagnostiek voor patiënten met astma, zowel voor kinderen als later in het leven;
    • oorsprongsmechanismen van astma in de vroege kinderjaren.
  • Hoe voorkomen we longziekten?
    • rol van luchtverontreiniging bij het ontstaan en verergeren van longziekten.
  • Hoe voorkom, herken en behandel je longaanvallen?
    • beter begrip van de moleculaire (immunologische) mechanismen van longaanvallen (gericht op medicijnontwikkeling) en van de herstelfase na een longaanval;
    • beter begrip van de problematiek rond longaanvallen: fenotypering (klinisch/psychosociaal), gekoppeld aan een meer persoonsgerichte behandeling (wie moet er echt behandeld worden en wie niet) en het vinden van voorspellende markers voor longaanvallen.
  • Beter gepersonaliseerde behandeling voor mensen met longziekten:
    • gepersonaliseerde behandeling op basis van pathogenetische mechanismen.

Conform de PPS-toeslag onderzoek en innovatie (PPSTOESLAG) hangt het bedrag aan toeslag dat kan worden aangevraagd af van het soort onderzoek. Van de totale subsidiabele projectkosten mag maximaal 75% van de PPS-toeslag worden gebruikt voor fundamenteel onderzoek, maximaal 50% voor industrieel onderzoek, en maximaal 25% voor experimentele ontwikkeling.

Aanvragen kunnen per e-mail worden ingediend bij het Longfonds. De aanvraagprocedure bestaat uit twee stappen. Eerst moet een projectidee worden ingediend. De tweede stap bestaat uit het indienen van de volledige aanvraag. De deadlines voor 2024 zijn:

  • projectidee: van 6 maart 2024 tot en met 15 april 2024;
  • volledige aanvraag: 3 juni 2024.

Siegert-Haaksman Fonds
Vanuit het nieuwe Siegert-Haaksman Fonds verstrekt het Longfonds subsidie voor wetenschappelijk onderzoek naar astma en allergieën bij kinderen.

Aanvragen kunnen worden ingediend door een consortium dat bestaat uit minimaal twee Nederlandse academische instellingen, waarbij minimaal één klinische afdeling betrokken is. Buitenlandse academische instellingen kunnen ook deelnemen aan een consortium zolang aan de minimumeis van twee Nederlandse academische instellingen wordt voldaan.

Aanvragen kunnen ingediend worden binnen onderstaande thema’s:

  • vroegdiagnostiek: astma vroeg herkennen en de grote maatschappelijke uitdagingen oplossen rondom diagnostiek en fenotypering van astma (bijvoorbeeld betere diagnostiek voor kinderen met astma in eerste- en tweede lijn of ontstaansmechanismen van astma in de vroege kindertijd);
  • preventie: de grote maatschappelijke uitdagingen rondom het voorkomen van astma oplossen (bijvoorbeeld wat is de rol van luchtverontreiniging in het ontstaan en de verergering van astma en allergie bij kinderen?);
  • behandeling: een oplossing vinden voor grote maatschappelijke uitdagingen rondom betere, innovatieve behandelmethoden op maat voor kinderen met astma en allergieën (bijvoorbeeld gepersonaliseerde behandeling of het effect van fysiotherapie, psychosociale ondersteuning en diëtetiek op de kwaliteit van leven van kinderen met astma).

Verder geldt dat betrokkenheid van patiënten bij het opstellen van de aanvraag en de uitvoering van het onderzoek is vereist.

Per instelling kan maximaal één-derde van het totale budget van € 1,3 miljoen worden toegekend. Dit betekent dat (als een instelling bij twee toegekende onderzoeksvoorstellen betrokken is), er maximaal € 433.000 aan deze instelling toegekend kan worden. De looptijd van een project is in principe maximaal vijf jaar.

Aanvragen kunnen per e-mail worden ingediend bij het Longfonds. De aanvraagprocedure bestaat uit twee stappen. Eerst moet een vooraanmelding worden ingediend. De tweede stap bestaat uit het indienen van de uitgewerkte aanvraag. De vooraanmelding kan worden ingediend van 15 januari 2024 tot en met 15 april 2024. De deadline voor het indienen van een uitgewerkte aanvraag is 5 september 2024.

Sterk Participatieprijs
Met de Sterk Participatieprijs wil het Longfonds onderzoekers stimuleren om in alle fasen van hun onderzoek patiënten als partner te betrekken. De prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, is een beloning en een aanmoediging voor die (long)onderzoeker die patiëntparticipatie een wezenlijk onderdeel laat zijn in zijn of haar onderzoek.

In aanmerking komen longonderzoekers. Onderzoekers kunnen indienen met lopend onderzoek, maar ook met onderzoek dat in het voorgaande jaar is afgerond.

De prijs bedraagt € 5000. Het prijzengeld kan worden gebruikt om de betrokkenheid van mensen met een longziekte in onderzoek te vergroten, voor het volgen van training op gebied van patiëntparticipatie of voor het publiceren in open acces tijdschriften.

Aanvragen kunnen worden ingediend bij het Longfonds. De aanvraagperiode loopt gelijk met de oproep voor abstract voor het Dutch Lung Congress. De exacte data zijn nog niet bekend, maar de oproep zal naar verwachting starten in februari 2024. Iedereen die een abstract indient voor het Dutch Lung Congress kan gelijk meedoen aan de Sterk Participatieprijs, door het indienen van antwoorden op vragen over de manier waarop patiënten betrokken zijn bij het onderzoek.

Terug naar overzicht