Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

nov
8

NWO en bedrijfsleven investeren € 26 miljoen in innovatief onderzoek

In totaal 75 wetenschappers kunnen gaan werken aan nieuwe innovaties, samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Dat gebeurt binnen vijf grote onderzoeksprogramma's, die gezamenlijk bijna € 18 miljoen toegekend hebben gekregen vanuit het NWO Perspectief-programma. Naast de toekenning van NWO investeren 57 betrokken bedrijven en organisaties nog eens € 8 miljoen in de onderzoeksprogramma's, die gericht zijn op economische kansen binnen maatschappelijke uitdagingen.

De exacte onderzoeksonderwerpen van de gehonoreerde programma's zijn innovatieve vormen van voedselvoorziening, het beschermen van de zoetwatervoorziening, het verbeteren van dierenwelzijn in de intensieve veehouderij, nauwkeurige medische beeldvorming en slimmer onderhoud van hightechsystemen.

Met de financiering kunnen de 75 onderzoekers de komende zes jaar aan de slag. Daarnaast hebben de betrokken bedrijven toegezegd 12,5 fte aan mensuren in te zetten binnen de projecten.

Perspectief voor de topsectoren
De onderzoeksprogramma's worden dus gefinancierd vanuit het NWO-financieringsinstrument 'Perspectief voor de topsectoren'. Ieder jaar kent NWO met Perspectief financiering toe aan vijf of zes nieuwe onderzoeksprogramma's die passen binnen de topsectoren. Dat zijn gebieden waarin het Nederlandse bedrijfsleven en onderzoekscentra wereldwijd uitblinken en hun koppositie willen versterken.

Met Perspectief daagt NWO wetenschappers en andere partijen uit om nieuwe onderzoekslijnen op te zetten die de grenzen van wetenschappelijke disciplines overstijgen. Door deze grootschalige en gezamenlijke aanpak kunnen de onderzoekspartners veel meer bereiken dan wanneer ze afzonderlijk te werk zouden gaan.

Kijk voor meer informatie over de gehonoreerde programma's op: https://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2019/11/van-verticale-landbouw-tot-virtuele-delta-26-miljoen-voor-innovatief-onderzoek.html

Terug naar overzicht