Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
8

Friesland wijzigt paragrafen asbest, duurzaam ondernemen en wifi

De provincie Friesland heeft enkele wijzigingen vastgesteld op de Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme. Het betreft twee wijzigingen in de paragraaf Asbest eraf, zonnepanelen, een wijziging in de paragraaf Koploperprojecten Duurzaam Ondernemen en een wijziging in de slotbepalingen met betrekking tot de paragraaf Wifi-netwerken op toeristische locaties.

Met de paragraaf Asbest eraf, zonnepanelen erop kan de provincie subsidie verstrekken voor een project waarin een of meerdere asbestdaken worden verwijderd en afgevoerd, in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen. De subsidie bedraagt € 4,50 per m2 asbestdak dat gesaneerd wordt, tot een maximum van € 15.000 en kan worden aangevraagd tot 1 september 2015. De paragraaf wordt op twee plaatsen gewijzigd.

De eerste wijziging houdt verband met de ingetrokken Uitvoeringsregeling projectsubsidies economie, recreatie en toerisme. Tot 1 juli 2014 was dit de regeling op basis waarvan subsidie kon worden aangevraagd voor het vervangen van asbestdaken door zonnepanelen. Agrariërs die op basis van de ingetrokken regeling al subsidie hadden aangevraagd, kwamen niet in aanmerking van een tweede aanvraag op basis van de per 1 juli 2014 geldende regeling. Nu wordt deze regeling zodanig gewijzigd, dat deze agrariërs alsnog een tweede aanvraag kunnen indienen. Hierdoor kunnen zij meer asbest vervangen door zonnepanelen.

De tweede wijziging houdt in dat de zonnepanelen voortaan ook geplaatst mogen worden op een dak van een gebouw dat gelegen is in een ander agrarisch bouwblok van de aanvrager gelegen in de provincie Friesland. Dit betekent dat het dak niet per definitie meer gelegen hoeft te zijn in hetzelfde agrarische bouwblok.

Op basis van de paragraaf Koploperprojecten Duurzaam Ondernemen kunnen gemeenten subsidie aanvragen voor projecten waarin MKB-bedrijven of non-profit organisaties binnen één gemeente of binnen meerdere samenwerkende gemeenten duurzaam werken en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor offertes voor duurzaamheidsscans wordt het voortaan verplicht om een door Gedeputeerde Staten vastgesteld offerteformulier te gebruiken.

Met de paragraaf Wifi-netwerken op toeristische locaties kan subsidie worden aangevraagd voor het realiseren van Wifi-netwerken in de openbare ruimte op een toeristische locatie of op een locatie met toeristisch potentieel in de provincie Friesland. Indien de subsidieontvanger de omzetbelasting niet kan verrekenen met de door hem af te dragen omzetbelasting, worden de subsidiebedragen verhoogd met 21%. Deze bepaling werkt vanaf nu terug tot en met 22 maart 2014.

Terug naar overzicht