Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
8

€ 12,2 miljoen voor natuur- en landschapsbeheer Zuid-Holland

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben subsidieplafonds vastgesteld voor de periode 2015-2020 voor het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL). Het betreft een plafond van € 6.394.000 voor beheer van natuur en € 5.800.000 voor realisatie van nieuwe natuur. Het betreft een voorstel aan Provinciale Staten, waarvan verwacht wordt dat zij deze op 12 november a.s. definitief vaststellen.

De ontwikkeling en het beheer van de natuur is een provinciale taak. Terreinbeheerders zoals Staatsbosbeheer, agrariërs en andere partijen kunnen voor hun werkzaamheden om natuur te beschermen en te ontwikkelen subsidie ontvangen uit het Subsidiestelsel Natuur en Landschap. Provinciale Staten moeten hiertoe ieder jaar de hoogte van het subsidieplafond voor aanvragen voor de komende beheerperiode van zes jaar vaststellen. Gedeputeerde Staten stellen deze plafonds voor aan Provinciale Staten en besluiten in een zogenaamd openstellingsbesluit vervolgens over de verdeling naar deelsubsidieplafonds, de tarieven en de aanvraagperioden.

De subsidie voor beheer zal worden besteed aan:
• bestaande beheerovereenkomsten waarvoor de subsidie tussen eind 2013 en eind 2014 aflopen;
• natuurbeheer op terreinen die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd;
• toeslag voor recreatievoorzieningen;
• natuurbeheer van een aantal aangewezen gebieden buiten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS);
• agrarisch natuur- en landschapsbeheer door collectieven (buiten EHS).

De subsidie voor realisatie van nieuwe natuur zal worden besteed aan de prioritaire gebieden Midden Delfland, Ackerdijksche polder, Landgoed Lichtenbelt, Nieuwkoopse Plassen en omgeving, Gouwe Wiericke/Reeuwijkse Plassen en Krimpenerwaard.

Terug naar overzicht