Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
8

ZonMw-oproepen voor lokale initiatieven voor verwarde mensen

ZonMw heeft twee nieuwe oproepen gepubliceerd binnen het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met verward gedrag (afgekort AVG).

Het gaat om de oproepen: 'Startsubsidie Mentale veerkracht in de wijk' en 'Uitvoeringssubsidie Mentale veerkracht in de wijk'.

Met het AVG-programma wil ZonMw projecten en initiatieven ondersteunen van relevante ketenpartners (cliënten/familie, gemeente, politie, GGz, GGD, opvang, verzekeraars, Openbaar Ministerie) die bijdragen aan het realiseren van een lokale aansluitende aanpak van verward gedrag.

Startsubsidie Mentale veerkracht in de wijk
Het doel van deze oproep is het ondersteunen van lokale of regionale initiatieven waarbij ggz-instellingen zich richten op preventie in de wijk om maatschappelijke uitval als gevolg van ggz-problematiek te voorkomen en de mentale gezondheid en veerkracht van burgers te vergroten. Hierbij is ook ruimte voor het opzetten van nieuwe initiatieven en samenwerkingen.

Ggz-instellingen kunnen als hoofdaanvrager een subsidieaanvraag indienen. Indien het project zich richt op het opzetten van een samenwerking, dient een ggz-instelling de subsidieaanvraag in namens de betrokken partijen. Het is verplicht (vertegenwoordiging van) cliënten en/of naasten te betrekken bij het project.

Binnen de oproep kan subsidie worden aangevraagd voor:

  • het opzetten van een lokale of regionale samenwerking tussen relevante partners in het sociaal- en zorgdomein. Het gaat om kortlopende trajecten waarbij samenwerking wordt opgezet, voorwaarden in kaart gebracht, plannen worden ontwikkeld en afspraken met betrokken partijen worden gemaakt. Bij het opzetten van de samenwerking kan gebruik gemaakt worden van het Handelingskader samenwerken en gegevensdeling tussen woon-, zorg- en veiligheidsdomein in het kader van de aanpak personen met verward gedrag;
  • een kleinschalige initiatief, waarbij geëxperimenteerd kan worden met preventieve interventies op wijk- of gemeenteniveau.


Het beschikbare budget voor de oproep is € 400.000. De subsidie bedraagt maximaal € 50.000 per project met een maximale looptijd van 12 maanden. Aanvragen kunnen tot en met 19 oktober 2021, 14.00 uur worden ingediend via het digitale aanvraagsysteem ProjectNet.

Voor meer informatie zie: https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/startsubsidie-mentale-veerkracht-in-de-wijk/

Uitvoeringssubsidie Mentale veerkracht in de wijk
Het doel van deze oproep is het ondersteunen van lokale of regionale initiatieven waarbij ggz-instellingen zich richten op preventie in de wijk om maatschappelijke uitval als gevolg van ggz-problematiek te voorkomen en de mentale gezondheid en veerkracht van burgers te vergroten. Hierbij wordt voortgebouwd op bestaande samenwerkingen.

Ggz-instellingen kunnen als hoofdaanvrager een subsidieaanvraag indienen. Een ggz-instelling doet dat namens een regionaal samenwerkingsverband waarin de volgende partijen in ieder geval betrokken zijn:

  • een ggz-instelling (verplicht);
  • (vertegenwoordiging van) cliënten en/of naasten (verplicht);
  • één (of meerdere) gemeente(n) (verplicht);
  • overige zorg- en welzijnsorganisaties (optioneel);
  • een zorgverzekeraar en/of zorgkantoor (optioneel);
  • een organisatie die de inzet van ervaringsdeskundigen ondersteunt (optioneel);
  • een kennisorganisatie (optioneel).


Binnen de oproep kan subsidie worden aangevraagd voor:

  • de voortzetting en/of uitbreiding van een bestaand project, interventie of methodiek, waarbij al afspraken zijn gemaakt tussen de samenwerkingspartners;
  • een nieuwe pilot, actieonderzoek en/of interventieontwikkeling. Hierbij zijn relevante samenwerkingspartners uit het sociaal- en/of zorgdomein aantoonbaar betrokken.


Het beschikbare budget voor de oproep is € 1,6 miljoen. De subsidie bedraagt maximaal € 200.000 per project met een maximale looptijd van 24 maanden. Aanvragen kunnen tot en met 19 oktober 2021, 14.00 uur worden ingediend via het digitale aanvraagsysteem ProjectNet.

Voor meer informatie zie: https://www.zonmw.nl/nl/subsidies/openstaande-subsidieoproepen/detail/item/uitvoeringssubsidie-mentale-veerkracht-in-de-wijk/

Terug naar overzicht