Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
8

Oproep voor NWA-programma 'Zero-emissie binnenvaart'

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft weer een call gepubliceerd in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het betreft de call 'Zero-emissie binnenvaart'.

Het doel van het programma is om, samen met de binnenvaartsector, doorbraken te realiseren door duurzame businessmodellen en handelingsperspectieven te ontwikkelen voor alle partijen in de binnenvaartketen en zo bij te dragen aan de transitie naar een emissievrije binnenvaart. Deze transitie wordt mogelijk gemaakt door nieuwe en bestaande kennis met elkaar te verbinden en kennis te ontwikkelen over hoe de transitiedoelstellingen in de praktijk kunnen worden gerealiseerd. Het daarachterliggende doel is om bij te dragen aan concrete praktijkgerichte inzichten en handelingsperspectieven voor alle in de binnenvaartketen betrokken partijen. Het consortium, waarvan de aanvraag wordt toegewezen, moet deze inzichten en perspectieven uitwerken in een living lab.

Met deze praktijkgerichte inzichten en perspectieven wil het programma inzichtelijk maken wat de transitie naar zero-emissie vraagt van de verschillende partners in de binnenvaartketen, zoals schippers, verladers en financieringsinstellingen. Zero-emissie wordt hier breed opgevat. De resultaten van het programma bieden inzichten in de kansen en knelpunten, nieuwe beleidsperspectieven en nieuwe duurzame businessmodellen.

Hoogleraren, universitair (hoofd)docenten, lectoren en andere onderzoekers met een vergelijkbare functie mogen als hoofdaanvrager optreden als zij in vaste dienst zijn (en derhalve een bezoldigd dienstverband voor onbepaalde tijd hebben) of een tenure track overeenkomst hebben bij één van de volgende organisaties:

  • universiteiten gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;
  • universitair medische centra;
  • KNAW- en NWO-instituten;
  • hogescholen, zoals bedoeld in artikel 1.8 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW);
  • TO2-instellingen;
  • het Nederlands Kanker Instituut;
  • het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek;
  • de DUBBLE-bundellijn bij de ESRF te Grenoble;
  • NCB Naturalis;
  • Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL);
  • Prinses Máxima Centrum.


Medeaanvragers hebben een actieve rol bij de uitvoering van het project. De (deel)projectleider(s) en begunstigde(n) zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de uitvoering van het gehele project. Een medeaanvrager mag in deze call maximaal in twee consortia als medeaanvrager deelnemen.

Voor deze oproep is een budget van € 3 miljoen beschikbaar. Het minimaal aan te vragen budget is € 2,5 miljoen en het maximaal aan te vragen budget voor een aanvraag is € 2.865.000. Daarmee financiert NWO maximaal 90% van de totale projectomvang; de rest van het projectbudget wordt ingebracht via de verplichte cofinanciering. NWO financiert nooit minder dan 50% van de totale projectomvang. De maximale looptijd van het voorgestelde project is zes jaar.

De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 26 oktober 2021. Volledige aanvragen kunnen tot en met 15 maart 2022 worden ingediend.

Zie voor meer informatie: https://www.nwo.nl/calls/zero-emissie-binnenvaart

Terug naar overzicht