Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
8

Koning verliest subsidie als hij Kroondomein blijft afsluiten

Koning Willem-Alexander moet stoppen met de jaarlijkse afsluiting van Kroondomein Het Loo, als hij tenminste de huidige subsidie voor het natuurgebied wil blijven ontvangen.

Voor de koning gaan in 2022 namelijk dezelfde regels gelden als voor andere subsidieaanvragers. Dat is de strekking van een brief die demissionair minister Schouten van Landbouw deze woensdag naar de Tweede Kamer zal sturen, zo meldt de NOS.

Dat betekent dat er hoogstwaarschijnlijk een einde komt aan de huidige praktijk, tenzij de koning afziet van de subsidie. Als hij daarvoor kiest, mag hij zelf de openingstijden van het natuurpark op de Veluwe bepalen.

Verzet
Al jaren is er verzet van natuur- en dierenwelzijnsorganisaties, omwonenden en politieke partijen tegen de jaarlijkse afsluiting van het Kroondomein in de herfst (van 15 september tot 25 december). Het vermoeden bestaat dat de koninklijke familie dan jaagt op wild.

Het verzet nam nog eens toe toen bleek dat Willem-Alexander elke vijf jaar € 4,7 miljoen subsidie krijgt voor het onderhoud van het natuurpark op de Veluwe. Dan moet hij zich ook aan de subsidieregels houden, vonden tegenstanders en rechtsgeleerden. In de voorwaarden van deze 'openstellingssubsidie voor natuurgebieden' staat namelijk dat een natuurgebied 358 dagen opengesteld moet zijn.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer eiste vorig jaar oktober opheldering over de sluiting. De partijen noemden het onwenselijk dat er 'mist' ontstond over de miljoenensubsidie. Premier Rutte wilde in 2020 nog niets veranderen, ook omdat de subsidie al was verstrekt. Wel beloofde hij de Tweede Kamer toen op de hoogte te houden bij het afgeven van een nieuwe subsidie voor 2022.

Zie ook: https://nos.nl/artikel/2396971-koning-mag-kroondomein-het-loo-niet-meer-sluiten-als-hij-subsidie-wil-houden

Terug naar overzicht