Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
8

Nieuwe subsidie voor versnelde klimaatinvesteringen industrie

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de regeling Versnelde klimaatinvesteringen in de industrie (VKII) gepubliceerd.

Doel van deze nieuwe regeling is het ondersteunen van investeringen in materiële en immateriële activa door ondernemingen uit de industrie die bijdragen aan het kosteneffectief reduceren van de CO2-emissies in Nederland in 2020. Het gaat daarbij om de (toepassingen van) apparaten, systemen of technieken die een terugverdientijd hebben zonder subsidie van meer dan vijf jaar en waarvan de werking al minimaal drie keer eerder in Nederland gedemonstreerd is.

Subsidie wordt verstrekt aan bedrijven die behoren tot de hoofdgroepen C (Industrie), D (Productie en distributie van en handel in elektriciteit, aardgas, stroom en gekoelde lucht, in het kader van onderhavige subsidiemodule specifiek de distributiebedrijven) en E (Winning en distributie van water; afval- en afvalwaterbeheer en saneringen, in het kader van deze subsidiemodule specifiek de bedrijven die afval en afvalwater verwerken) van de Standaard Bedrijfsindeling (SBI).

De subsidie heeft de vorm van investeringssteun en mag alleen worden ingezet voor de onderneming die met zijn eigen activiteiten een milieuvoordeel realiseert tijdens de looptijd van het project. De aanvrager van de subsidie dient dan ook een investeerder te zijn die eigenaar is en blijft van hetgeen waarin wordt geïnvesteerd. De projecten betreffen investeringen in materiële en eventueel immateriële activa. Leaseconstructies zijn mogelijk voor zover het om financiële lease gaat, waarbij de leasenemer eigenaar wordt van de installatie.

Voor subsidie komen in aanmerking projecten die betrekking hebben op:

  • investeringen ten behoeve van energie-efficiëntie die voldoen aan de voorwaarden van artikel 38 van de algemene groepsvrijstellingsverordening;
  • investeringen ten behoeve van recycling en hergebruik van afval die voldoen aan de voorwaarden van artikel 47 van de algemene groepsvrijstellingsverordening;
  • investeringen ten behoeve van lokale infrastructuur die voldoen aan de voorwaarden van artikel 56 van de algemene groepsvrijstellingsverordening;
  • investeringen ten aanzien van overige CO2-reducerende maatregelen die voldoen aan de voorwaarden van artikel 36 van de algemene groepsvrijstellingsverordening.


De subsidie bedraagt 30% tot 70% van de subsidiabele kosten tot een maximumbedrag van € 3 miljoen.

Aanvragen kunnen van 1 augustus 2019 tot en met 30 juni 2020 worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voor deze periode is een plafond van € 28 miljoen beschikbaar. Het beschikbare subsidiebudget wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.?

Terug naar overzicht