Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
8

Zuid-Holland vereenvoudigt subsidiestelsel

Zuid-Holland hanteert sinds 1 juli 2013 het Uniform Subsidiekader (USK). Met het USK zijn de regels rond het proces van subsidieverlening vereenvoudigd en gestandaardiseerd. Het aanvragen van subsidie kost hierdoor voor zowel de aanvrager als voor de verstrekker minder tijd. Onder het motto 'doelgericht controleren en verantwoord vertrouwen' is het USK gebaseerd op drie arrangementen:
• subsidies tot € 25.000: worden niet meer altijd gecontroleerd. Indien wel, dan richt de controle zich alleen op de presentaties;
• subsidies van € 25.000 tot € 125.000: worden alleen op prestaties gecontroleerd;
• subsidies van € 125.000 en hoger: worden zowel financieel als op prestatie gecontroleerd.

Door de arrangementen wordt het aanvragen van een subsidie in de eerste en tweede categorie makkelijker. De aanvrager moet zich vooral op de prestatie kunnen verantwoorden. Voor de derde categorie moet naast een inhoudelijk en financieel verslag ook nog een controleverklaring verstrekt worden.

Verder geldt dat voorschotten niet meer apart aangevraagd hoeven te worden, deze worden gelijk bij de verlening verstrekt. In plaats van vier keer per jaar, hoeft rapporteren nu nog maar 1 keer per jaar en alleen dan wanneer de gesubsidieerde activiteiten langer duren dan 1 jaar. De termijn van besluitvorming is voor alle subsidies in principe 13 weken geworden. Ten slotte heeft een ontvanger gedurende de looptijd van het hele subsidieproces een meldingsplicht.

Terug naar overzicht