Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
8

Stelsel voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer vernieuwd

Op 1 januari 2016 gaat een nieuw, landelijk stelsel voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer van start: het ANLb2016. De belangrijkste doelstelling is dat agrarische collectieven in kansrijke gebieden samenwerken aan gunstige condities voor soorten waarvoor een instandhoudingsplicht geldt. Dit is onder meer het geval bij weidevogels, akkervogels en vlinders. Het ANLb2016 moet leiden tot meer samenhang, efficiëntie en lagere uitvoeringskosten.

Bij de uitvoering van het beleid zijn verschillende partijen betrokken, waaronder het ministerie van Economische Zaken, de provincies, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de  Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het ministerie draagt zorg voor de vertaling van de Europese verplichtingen, RVO.nl bewaakt de EU-criteria en is betaalorgaan voor deze subsidiestroom. De NVWA verzorgt de controles ter plaatse.

De provincies zijn verantwoordelijk voor het vernieuwde stelsel. Zij hebben het beleid en de natuurbeheerplannen opgesteld, met daarin de subsidiemogelijkheden voor de ontwikkeling en het beheer van de natuurgebieden. Friesland, Zeeland, Noord-Holland maakten onlangs het nieuwe provinciale stelsel al bekend.

Terug naar overzicht