Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
8

Cultuurbeleid 2017-2020: Bussemaker investeert € 18 miljoen extra

Minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft de uitgangspunten voor het cultuurbeleid in de periode 2017-2020 gepresenteerd. In de Kamerbrief 'Ruimte voor cultuur' kondigt ze aan ruim € 18 miljoen extra te gaan investeren in de culturele sector. Deze brief vormt de basis voor het beleid in de periode 2017-2020 en ook voor de samenstelling van de basisinfrastructuur. Die wordt gevormd door de culturele instellingen die een directie subsidie van het Rijk ontvangen.


De basisinfrastructuur wordt uitgebreid met een symfonieorkest voor pop en jazz voor € 3 miljoen per jaar. Ook is er € 5,5 miljoen beschikbaar extra beschikbaar voor rijksmusea. Mede daardoor kan het Tropenmuseum open blijven. De musea ontvangen de komende vier jaar € 1 miljoen extra voor samenwerking onderling of met andere instellingen. Bovendien krijgen de cultuurfondsen weer de mogelijkheid tijdschriften te subsidiëren. Volgens Bussemaker zijn tijdschriften belangrijk voor debat en reflectie, en voor de talentontwikkeling van jonge schrijvers. Voor de jeugdgezelschappen in de basisinfrastructuur en bij het Fonds Podiumkunsten komt € 0,8 miljoen extra beschikbaar voor dans, muziek, theater en film voor de jeugd.
Ook voor talentontwikkeling maakt de minister extra budget vrij. Voor talentontwikkeling in de podiumkunsten en film komt € 2,4 miljoen per jaar extra beschikbaar via de cultuurfondsen: € 1,6 miljoen voor de podiumkunsten en € 0,8 miljoen voor de film. Daarnaast is € 2,6 miljoen bestemd voor festivals in alle disciplines, omdat deze een belangrijke rol spelen als platform en podium. Dit bedrag wordt ook verdeeld via de cultuurfondsen. Bussemaker houdt het tijdelijke budget van de fondsen voor ten minste drie jaar aan. Het gaat om een bedrag van € 2,5 miljoen per jaar. Ook behoudt zij de functie van postacademische instellingen in de basisinfrastructuur. Het gaat om plekken waar beeldend kunstenaars zich gedurende een langere periode onder begeleiding kunnen ontwikkelen.

Culturele instellingen die subsidie willen ontvangen van het Rijk, moeten ook in de periode 2017-2020 voldoen aan de eigen inkomsten-norm. De groeinorm wordt niet verhoogd. Dit moet ruimte laten voor profilering, innovatie en het bereiken van nieuw, meer divers publiek. Op basis van de gepresenteerde uitgangspunten en criteria kunnen culturele instellingen hun aanvraag indienen voor subsidie voor de periode 2017-2020. Dat kunnen ze doen vanaf 1 december 2015 tot 1 februari 2016. Een concept van de Subsidieregeling culturele basisinfrastructuur 2017-2020 is hier alvast te vinden. Conform de planning wordt de subsidieregeling in oktober 2015 officieel gepubliceerd. Na advies van de Raad voor Cultuur over de inzendingen maakt Bussemaker op Prinsjesdag 2016 de subsidiebesluiten bekend.

Zie hier voor de gehele brief 'Ruimte voor Cultuur, Uitgangspunten cultuurbeleid 2017-2020'.

Terug naar overzicht