Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
8

Nieuwe FCP-regeling om actieve erfgoedparticipatie te stimuleren

Het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) heeft de Regeling Vind elkaar in erfgoed. Verken de Faro-werkwijze (FAROFCP) gepubliceerd.

Doel van deze nieuwe regeling is het stimuleren van de doorontwikkeling van actieve erfgoedparticipatie, in de lijn van het Verdrag van Faro binnen de erfgoedsector en daarbuiten. Er is een subsidieplafond van € 500.000 vastgesteld.

Subsidie kan worden aangevraagd door in Nederland gevestigde stichtingen of verenigingen met rechtspersoonlijkheid zonder winstoogmerk (die zich inzetten voor actieve erfgoedparticipatie of die een erfgoedgemeenschap vertegenwoordigen), in Nederland gevestigde hogescholen of universiteiten én in Nederland gevestigde professionals die minimaal drie jaar werkzaam zijn als erfgoedprofessional en zich inzetten voor actieve participatie binnen de omgang met cultureel erfgoed.

De volgende subsidies zijn beschikbaar:

  • een ontwikkelsubsidie: om de toepassing van het Verdrag van Faro te verkennen en te komen tot een plan van aanpak, proces of methode waarmee erfgoedgemeenschappen een actieve en volwaardige rol vervullen in de omgang met cultureel erfgoed;
  • een participatiesubsidie: voor de voorbereiding en uitvoering van activiteiten waarmee de uitgangspunten van het Verdrag van Faro in de praktijk worden gebracht en waarmee erfgoedgemeenschappen een actieve en volwaardige rol vervullen in de omgang met cultureel erfgoed.


De hoogte van een ontwikkelsubsidie is maximaal 100% van de totale voor subsidie in aanmerking komende projectkosten en minimaal € 1000 en maximaal € 7500 per project. De hoogte van een participatiesubsidie is maximaal 75% van de totale voor subsidie in aanmerking komende projectkosten en minimaal € 1000 en maximaal € 25.000 per project.

Aanvragen kunnen worden ingediend bij het Fonds voor Cultuurparticipatie tijdens de volgende aanvraagperioden:

  • 11 mei 2020 tot en met 31 juli 2020;
  • 7 september 2020 tot en met 27 november 2020;
  • 1 februari 2021 tot en met 30 juni 2021.


Zie voor meer informatie: https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/24/vind-elkaar-in-erfgoed-verken-de-faro-werkwijze

Terug naar overzicht