Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
8

VSB Fonds: ruim € 6 miljoen verstrekt in eerste kwartaal 2015

Het VSB Fonds brengt voortaan ieder kwartaal verslag uit over haar werk en haar organisatie. Hiermee wil zij inzicht geven in de voortgang op de terreinen waarop zij actief is. In 2015 heeft het fonds in totaal € 27,9 miljoen beschikbaar voor donaties aan sociale en culturele projecten en voor beurzen. In het eerste kwartaal is 21,8% van dit budget besteed: € 4,3 miljoen werd uitgegeven aan Kunst & Cultuur-projecten, terwijl € 1,8 miljoen werd besteed aan Mens & Maatschappij-projecten.

Het doel van het VSB Fonds is bijdragen aan een samenleving waaraan iedereen mee doet, mensen elkaar ontmoeten en begrijpen, elkaar inspireren en de kans krijgen om maatschappelijk en persoonlijk te groeien. Dit wil zij bereiken door sociale en culturele projecten te ondersteunen die hier aan bijdragen en beurzen te verstrekken aan studenten voor vervolgstudie of onderzoek in het buitenland.

Voor het aandachtsgebied Kunst & Cultuur is dit jaar € 15,7 miljoen beschikbaar. In her eerste kwartaal werd dus € 4,3 miljoen besteed. Voor het werkterrein 'De Kunsten' werd € 1.320.000 verstrekt aan projecten op de volgende terreinen: voorstellingen, cross-overs, educatieve trajecten voor schoolgaande jeugd en volwassenen, festivals, (her)inrichting, amateurkunst, publicaties kunsten, audiovisuele documentaires, tentoonstellingen en presentaties, en publieksbegeleiding. Voor het terrein 'Cultuur erfgoed' werd € 2.977.665 gedoneerd aan projecten op de volgende gebieden: tentoonstellingen en presentaties, aankopen, (her)inrichting, publieksbegeleiding, herbestemming monumenten, educatieve trajecten voor schoolgaande jeugd en volwassenen, restauratie mobiel erfgoed, publicaties cultureel erfgoed en andere vormen van erfgoedontsluiting.

Het aandachtsgebied Mens & Maatschappij heeft in 2015 een budget van € 10,6 miljoen. Hiervan werd in het eerste kwartaal € 1,3 miljoen uitgegeven. € 695.807 werd verstrekt binnen het werkterrein 'Ontmoeting leefwerelden' voor dorps- en buurthuizen, speeltuinen, maatjesprojecten, wegnemen vooroordelen, sociale vaardigheden en burgerschapscompetenties. € 627.779 ging naar 'Kwaliteit van leven' voor projecten op het gebied van empowerment, respijt, lotgenotencontact, doorbreken isolement, wooninitiatieven, vakanties en vrije tijdsbesteding. Voor 'Arbeid en vrijwillige inzet' tenslotte werd € 471.760 uitgetrokken voor arbeidstoeleiding, mentoring en coaching, vrijwilligerswerk en sociale ondernemingen.

Het jaarbudget voor het Beurzenprogramma is € 1,6 miljoen. In her eerste kwartaal werden nog geen bijdragen toegekend, omdat 1 maart jl. de deadline was voor het aanvragen van een beurs. In het tweede kwartaal worden de beurzen toegekend.

Zie hier voor het gehele verslag over het eerste kwartaal van 2015, met onder meer een overzicht van gehonoreerde projecten, gerangschikt per provincie.

Terug naar overzicht