Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
8

Belangstelling voor de fiscale regelingen WBSO en RDA blijft toenemen

Voor het zevende jaar op rij laten de cijfers een toename zien van het aantal bedrijven dat gebruik maakt van de fiscale R&D-regelingen. Het aantal bedrijven dat gebruik maakt van de WBSO en de RDA is in 2014 gegroeid tot totaal 22.970, ten opzichte van 22.640 in 2013. Met ruim 97% vormen MKB-bedrijven de grootste groep gebruikers. Van de bedrijven die WBSO-aanvragen maakt 72% eveneens gebruik van de RDA. Net als voorgaande jaren vindt de meeste R&D plaats in Noord-Brabant en Zuid-Holland. De cijfers zijn te vinden in het jaarbericht WBSO en RDA 2014: Focus op speur- en ontwikkelingswerk van de WBSO en RDA in 2014.

Doel van de regeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is het bevorderen van innovatie (speur- en ontwikkelingswerk, (S&O)) in het bedrijfsleven door middel van een tegemoetkoming in de loonkosten. De tegemoetkoming wordt op de volgende manier geregeld:

1. Een tegemoetkoming in de loonkosten die gemoeid zijn met S&O in de vorm van een vermindering van de af te dragen loonheffing;

2. Een aftrek S&O voor zelfstandige ondernemers;

3. Een extra tegemoetkoming voor startende ondernemers of ondernemingen.


Met de RDA kunnen aan R&D-gerelateerde investeringen in bedrijfsmiddelen en de bijbehorende exploitatiekosten in mindering worden gebracht op de fiscale winst. Hierbij kunt u denken aan investeringen in machines, materialen of uitbestede kosten zoals de bouw van een prototype.

Terug naar overzicht