Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
8

€ 1 miljoen extra voor Actieplan Veilig Werken in de Zorg

Minister Schippers (VWS) stelt voor 2015 nog eens € 1 miljoen beschikbaar voor het Actieplan Veilig werken in de Zorg. Dat bedrag komt bovenop het budget van ruim € 10 miljoen voor de periode 2012-2015. Onderdeel van het Actieplan is een ondersteuningsregeling voor zorginstellingen om aan de slag te gaan met anti-agressiebeleid op de werkvloer. De animo is zo groot dat jaarlijks vele aanmeldingen moeten worden afgewezen.

In totaal hebben inmiddels bijna 700 instellingen ondersteuning gekregen bij hun inzet tegen agressie. Met het extra budget kunnen dit jaar ruim 70 extra instellingen aan de slag kunnen met het terugdringen van agressie. Dat biedt ook ruimte om de sector Maatschappelijke Opvang te laten aansluiten, waarmee wordt voldaan aan een toezegging van staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer. Uit de Kamerbrief van Schippers over het Actieplan blijkt dat de extra middelen voor de ondersteuningsregeling € 740.000 bedragen. Als overige doelen van de impuls voor het Actieplan is gekozen voor meer regionale bijeenkomsten, een groot landelijk symposium in het najaar en het inzetten van verbeteracties in de juridische aanpak van agressie en geweld door zorginstellingen.

Met de Ondersteuningsregeling 'Veilig werken in de zorg' kunnen zorginstellingen een subsidie van € 10.000 ontvangen voor externe ondersteuning, gericht op de implementatie van integraal anti-agressiebeleid binnen een zorginstelling. De ondersteuning bestaat uit financiering van kosten van externe uitvoerder(s), die gemaakt worden voor activiteiten bij de aanvrager, de individuele zorgzorginstelling.

Terug naar overzicht