Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
8

Investering van € 2 miljard in Nederlands mkb

De komende drie jaar gaan Nederlandse pensioenfondsen, verzekeraars en banken € 2 miljard extra investeren in het Nederlandse mkb. Hiervoor richt de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) twee nieuwe investeringsfondsen op: het Achtergestelde Leningen Fonds (ALF) en het Bedrijfsleningen Fonds (BLF).

Het private initiatief van de institutionele beleggers wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken (EZ), dat garanties beschikbaar stelt. De garantstelling die EZ beschikbaar heeft voor het Achtergestelde Leningenfonds maakt onderdeel uit van het aanvullend actieplan mkb-financiering. Hiermee werkt het kabinet aan verbetering van de kredietverlening. Vanaf 2009 is er dankzij de financiële instrumenten van de overheid meer dan € 9 miljard aan extra kredietverlening mogelijk gemaakt.

Met het ALF kunnen mkb-ondernemers, die een beperkter eigen vermogen hebben, toch leningen tussen de € 150.000 en € 5 miljoen aantrekken. Met het BLF kunnen banken leningen van € 10 miljoen tot maximaal € 25 miljoen verstrekken aan bedrijven, ook als banken al een relatief groot aandeel in een bedrijf of in een sector hebben. Institutionele beleggers investeren € 800 miljoen in deze fondsen en daarmee wordt er door samenwerking met banken € 2 miljard aan extra kredietverlening mogelijk.


Meer informatie over de oprichting van het ALF en het BLF is te lezen in de brief van Minister Kamp (EZ) aan de Tweede Kamer.

Terug naar overzicht